Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Modificări majore în legislația penală

  • Acțiunea penală se pune în acțiune când există ”indicii temeinice” de săvârșire a unei fapte
  • Reviziuirea hotărârilor judecătorești poate fi cerută și dacă un judecător nu a semnat hotărârea

Modificări majore în legislația penală

Romulus Georgescu

Actualizat: 14.06.2018 - 11:11

Senatul a aprobat, ieri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală. Proiectul PSD şi ALDE a fost adoptat cu 74 de voturi ”pentru” şi 28 ”împotrivă”.

Acesta urmează să fie trimis Camerei Deputaților, for decizional.

Potrivit actului normativ, acțiunea penală se pune în mișcare și se exercită când există probe din care rezultă   ”indicii temeinice” că o persoană a săvârșit o infracțiune, fiind înlocuită sintagma din legea în vigoare care permitea declanșarea acțiunii în cazul unei ”presupuneri rezonabile”.

De asemenea, măsura arestării preventive poate fi luată numai dacă din probe rezultă dovezi sau indicii temeinice, fiind eliminată formularea “suspiciuni rezonabile”. Procurorul poate dispune luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de cel mult 30 de zile, care poate fi prelungită cu cel mult 160 de zile.

Supravegherea tehnică se dispune de către judecător atunci când „există indicii temeinice cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni“. Potrivit Codului de Procedură Penală în vigoare, supravegherea tehnică se dispune când există „o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni“. Dacă probele dintr-o înregistrare sunt obţinute în mod nelegal, procurorul poate să le distrugă, apoi întocmeşte un proces-verbal în acest sens şi îl depune la dosarul în cauză.

“Pentru ca o persoană să beneficieze de dispoziţiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă, denunţul trebuie să fie depus într-un termen de maximum 6 luni de la data la care persoana a luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii”, menționează un alt amendament aprobat de senatori. 

 

Cum se poate
contesta o decizie

 

Potrivit actului normativ, organul de urmărire penală poate dispune începerea urmăririi penale cu privire la persoană în termen de maximum un an de zile de la începerea urmăririi cu privire la faptă. În acest interval de un an de zile, organul de urmărire penală este obligat să procedeze fie la începerea urmăririi penale cu privire la persoană, fie la clasarea cauzei. De asemenea, instanța de apel nu poate desființa sentința primei instanțe prin care s-a dispus achitarea inculpatului și nu poate pronunța o hotărâre de condamnare  direct  în  apel  decât  dacă  sunt administrate  probe  noi  care  să  conducă  la desființarea soluției de achitare a primei instanțe  pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea.

Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută și în cazul în care hotărârea de condamnare nu este semnată de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei.

Este interzisă, în timpul urmăririi penale, comunicarea publică a oricărei informaţii referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii.

 

Reguli pentru audieri

Totodată, PSD a propus un amendament care spune că audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore. Declaraţiile suspectului sau inculpatului vor fi înregistrate, la cerere, cu mijloace tehnice audio şi puse integral la dispoziţia apărării. Înregistrările de pe camerele de supraveghere, precum şi cele realizate în locuri publice pot constitui mijloace de probă.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine