În ședința de Guvern de miercuri se așteptau decizii cu privirea la soluționarea crizei din energie, însă pare că se bate pasul pe loc. Premierul Ciucă spune că noul termen de finalizare este 31 august, așa că iarna ar trebui să mai întârzie dacă Guvernul nu este gata la timp cu măsurile.
În urma ieșirilor nervoase ale lui Marcel Ciolacu, cu privire la nemulțumirile față de activitatea lui Virgil Popescu de la energie, am fi crezut că vor urma demiteri sau demisii, însă dimpotrivă, premierul Ciucă a devenit și mai tolerant și a amânat termenul de soluționare a facturilor cel puțin până la sfârșitul acestei luni.
„Sunt demersuri care au început să funcţioneze, am primit deja rapoartele de la Ministerul Energiei în ceea ce priveşte proiectele care urmează să fie implementate pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung şi de asemenea, am primit analiza pieţei energetice de la Agenţia Naţională de Reglementare în Energie şi în acest moment se desfăşoară activitatea de analiză şi de identificare a soluţiilor, astfel încât până pe data de 31 august să avem încheiate toate activităţile subsecvente şi să venim cu o decizie în acest sens”, afirmă Ciucă.
În ultimele zile am asistat la un circ grotesc cu acuzații din partea PSD la adresa PNL, în special vizat fiind ministrul energiei. Întrebat despre o posibilă plecare, Virgil Popescu pare oarecum nepăsător: „Am mai răspuns la întrebările acestea din partea dumneavoastră, îmi este teamă doar de Dumnezeu. Nu este nicio problemă. Eu îmi fac treaba pentru că avem o iarnă complicată și trebuie să treacă țara și oamenii prin această perioadă complicată. Îmi voi face treaba în continuare, mă întrebați un lucru la care nu vă pot răspunde, vă spun că eu îmi fac treaba în continuare” , a precizat ministrul energiei.
Gaură la buget de zeci de miliarde de lei
Întrebat despre datoriile pe care trebuie să le plătească ministerul energiei către companiile furnizoare de gaze și electricitate, primele cifre arată că în fapt la o recalculare, sunt mai puțini bani de dat decât se estimase inițial.
„Când vom finaliza discuțiile, pentru că au fost foarte multe dispute, tot ce trebuie să plătească bugetul României, va plăti. Am văzut o estimare dată pe surse de ANRE de 40 de miliarde, și una dată pe surse că am cerut 30 de miliarde, eu nu vorbesc de date pe surse”, a declarat ministrul.
La insistențele jurnaliștilor, ministrul Energiei a declarat că ultima estimare a ANRE pentru plata către companii a compensării facturilor la energie era de 16 miliarde de lei. „Schema refăcută s-a redus de la acel 40 de miliarde la 20 de miliarde și ulterior la 16 miliarde. Asta a fost estimarea ANRE. ANRE adună toate datele cu ministerul de Finanțe”, a precizat Virgil Popescu.
Marcel Ciolacu a acuzat în repetate rânduri că țara noastră a vândut energia pe anul acesta la preț de nimic și acum cumpără de 10 ori mai scumpă.
„Am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie. A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi, o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare. Chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a spus Ciolacu.
De altfel, românii plătesc facturi mari la gaze și energie în ciuda plafonării și a compensării existente. Potrivit unui raport întocmit de jurnaliștii de la Financial Times, țara noastră se află în topul țărilor din Europa cu pachete scumpe de energie, iar populația cu toate reducerile plătește tarife de două ori mai mari față de anul trecut.
În timp ce actuala Coaliție nu reușește să se pună de acord în privința facturilor la gaze și energie, consumatorii casnici, dar și firmele duc greul în spate. Sunt cel puțin 40.000 de firme afectate de facturile uriașe și care au pus deja lacătul pe ușă. Probleme sunt și pentru combinate și companii importante, de exemplu, Azomureș care și-a oprit activitatea din cauza prețurilor prea mari la gaze, ceea ce înseamnă că piața îngrășămintelor și agricultura sunt afectate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!