Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ministrul Justiţiei discută joi cu reprezentanţii angajaţilor din penitenciare

Ministrul Justiţiei discută, joi dimineaţă, cu reprezentanţii angajaţilor din penitenciare, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), care i-a cerut în repetate rânduri demisia lui Tudorel Toader, acuzând că nu a fost invitată la dezbateri.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 24.05.2018 - 09:24

"Ministerul Justiţiei a anunţat o întâlnire cu sindicatele reprezentative pentru 24 mai 2018, în intervalul orar 08.00 – 10.00, refuzând să invite şi organizaţia noastră, declarată reprezentativă prin sentinţa definitivă şi irevocabilă de către Tribunalul Bucureşti, după verificarea îndeplinirii condiţiilor legale. Insistăm, deci, cu solicitarea că Tudorel Toader să fie demis din funcţia de ministru al justiţiei, chiar dacă nu ne facem iluzii că se va întâmpla curând", se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Sindicaliştii enumeră motivele pentru care au cerut demisia lui Tudorel Toader de la conducerea ministerului Justiţiei.

"I-am cerut ministrului Justiţiei să rezolve problemele sistemului penitenciar şi i-am propus şi soluţii, după ce la primele proteste ale personalului a constatat că există penitenciare şi s-a şi deplasat rapid la cel mai apropiat pentru o sesiune foto. Au mai fost ceva vizite, şi cam atât. Nici măcar una dintre cele 12 probleme n-a fost rezolvată. Ulterior, când a devenit evident că ministrul justiţiei subminează penitenciarele deşi vorbeşte despre modernizare, l-am criticat pentru reducerea la jumătate a investiţiilor, obligarea angajaţilor la muncă fără plata şi blocarea sistematică a proiectelor de dezvoltare la stadiul de propunere. Când au fost încercări de dezinformare am fost nevoiţi să-l corectăm pe ministrul Toader. A încercat şi încearcă să ascundă efectele negative ale recursului compensatoriu, o graţiere mascată, de care au beneficiat deja câteva mii de infractori, care deja au început să revină în penitenciare", arată FSANP.

Lista completă a doleanțelor sindicaliștilor din penitenciare

1. I-am cerut ministrului Justiției să rezolve problemele sistemului penitenciar și i-am propus și soluții, după ce la primele proteste ale personalului a constatat că există penitenciare și s-a și deplasat rapid la cel mai apropiat pentru o sesiune foto. Au mai fost ceva vizite, și cam atât. Nici măcar una dintre cele 12 probleme n-a fost rezolvată.

2. Ulterior, când a devenit evident că ministrul justiției subminează penitenciarele deși vorbește despre modernizare, l-am criticat pentru reducerea la jumătate a investițiilor, obligarea angajaților la muncă fără plată și blocarea sistematică a proiectelor de dezvoltare la stadiul de propunere.

3. Când au fost încercări de dezinformare am fost nevoiți să-l corectăm pe ministrul Toader. A încercat și încearcă să ascundă efectele negative ale recursului compensatoriu, o grațiere mascată, de care au beneficiat deja câteva mii de infractori, care deja au început să revină în penitenciare.

4. Deși a încercat să nege ulterior sumele avansate, lucrează la un proiect scandalos de premiere a infractorilor cu câte 5 - 8 Euro pentru fiecare zi de detenție. Totalul efortului financiar pentru bugetul de stat va fi de peste 500 de milioane de Euro. Victimele nu primesc nicio despăgubire.

5. L-am contrazis și când a incercat sa dezinformeze în legătură cu evacuarea unor corpuri de clădire din penitenciare. Știa că acestea riscă să se prabușească în timp ce dânsul se ocupă de corespondență acoperitoare cu șefii de la penitenciare. Cele 22 de lucrari “in executie”, dintr-o lista de 137 de pretinse investitii, sunt 12 in realitate.

6. Șefii penitenciarelor au fost vasalizați efectiv prin blocarea tuturor concursurilor de ocupare a funcțiilor de conducere, unele anunțate încâ din decembrie 2016. Numirile s-au făcut pe câte șase luni, ministrul prelungindu-le personal celor care s-au dovedit ascultători. Ceilalți au fost înlăturați din funcții fără nicio explicație.

7. Statutul polițistului de penitenciare l-a negociat de unul singur confundând dialogul social cu deciziile unilaterale prin care a respins majoritatea propunerilor sindicale. Motiv pentru care am și dezavuat recent încercarea de a frauda încă o dată dialogul social, ministrul pretinzând în declarații publice că ar avea acordul sindicatelor pe acest proiect.

8. L-am criticat pe ministrul Toader pentru că a mușamalizat cazurile de corupție de la Poarta Albă, unde șefi dovediți în urma unor controale că au favorizat infractori-vip oferindu-le condiții mai bune și facilităndu-le liberarea anticipată, au fost păstrați în continuare în funcții și ajutați să se pensioneze.

9. Ministrul Justiției a promis plata orelor suplimentare pentru angajații din penitenciare. Nu s-a ținut de cuvânt, deși s-a angajat acum 6 luni că problema se rezolvă în 2 săptămâni. În continuare, cele peste 1 milion de ore suplimentare sunt neplătite, iar plata pentru viitor e incertă. A mai promis și dialog "în fiecare luni, a fiecărei luni". A uitat rapid.

10. Ministrul Justiției ne discriminează pentru că avem o poziție activă în apărarea și promovarea drepturilor și intereselor profesionale ale membrilor noștri de sindicat și pentru că am contestat deciziile politice privind premierea infractorilor și grațierea mascată. Ceea ce vom continua să facem.

Lista poate continua. Ne oprim insa aici. Un ministru care s-a dovedit incapabil să gestioneze sistemul penitenciar refuză dialogul și, efectiv, încearcă să ascundă un dezastru. Avem câteva mii de infractori liberi pe stradă sub pretextul unei îmbunătățiri a condițiilor din penitenciare care nu se realizeză decât la nivel declarativ.”, transmite liderul de sindicat printr-un comunica de presă.

Comentarii

loading...