3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăMinistrul Economiei o scoate pe Firea la înaintare privind subvenționarea termoenergetică

Ministrul Economiei o scoate pe Firea la înaintare privind subvenționarea termoenergetică

Ministrul a spus că toată povestea este un „fake news” și că se lucrează la Ministerul Muncii la o definiție a „consumatorului vulnerabil”, conform Știripesurse.ro.

„Nu interzice nimeni niciunei primarii sa dea vreo subvenție. Cum sa interzicem noi PMB? Ea cumpara gigacaloria si o vinde de doua ori mai scump. Cred ca asta ar trebuie sa o intrebe bucurestenii pe dna Firea, asa ceva este strigator la cer, dar nu e problema Guvernului”, a zis ministrul.

Primarul general, Gabriela Firea, susține că se va ajunge la triplarea facturilor la întreținere în Capitală, având în vedere că prin noul Program de guvernare se dorește interzicerea subvenționării gigacaloriei pentru consumatorii casnici, de către primării.

„Pericol pentru bugetul familiilor din București! Se va ajunge la triplarea facturilor la întreținere. Noul Program de guvernare, prezentat de Dl Orban, prevede inițiativa ministrului PNL al economiei, Virgil Popescu, care vrea să interzică subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii casnici, de către primării. Mă voi opune acestui proiect și am asigurarea și din partea colegilor Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, că parlamentarii noștri vor vota împotriva unui proiect de sărăcire a bucureștenilor”, scrie, marți, pe Facebook, Gabriela Firea.

Conform sursei citate, Bucureștiul contribuie cu 25% la PIB-ul României iar la PMB se întoarce 0,6%, Firea catalogând această sumă drept „infimă”.

„Cu toate acestea, considerăm că trebuie plătită în continuare subvenția pentru populație. În blocurile vechi de apartamente, racordate la Radet- Termoenergetică, locuiesc bucureșteni cu venituri minime sau medii pe economie, nu bogați. Cei care și-au permis financiar, s-au mutat în blocuri noi, unde încălzirea cu gaze este mai scumpă sau în zonele rezidențiale din județul Ilfov. În municipiul București, prețul total al gigacaloriei cu TVA este de 495,51 lei, din care 163,03 lei este plătit populație (consumatorul casnic) și diferența de 332,48 lei subvenție este plătită de Primăria Capitalei”, mai scrie edilul.

Pentru o luna de iarnă, la o garsonieră (o camera cu o persoană) se plătesc 109 lei/ luna de iarnă subvenționat iar nesubvenționat de primărie ar ajunge 320 lei/ luna de iarnă, adaugă Gabriela Firea.

„Pentru o lună de iarnă la un apartament de 2 camere cu 2 persoane se plăteste energia termică subvenționată aproximativ 165 lei/ luna și nesubventionata de Primăria Capitalei s-ar plăti 450 lei/ luna. Pentru o luna de iarnă la un apartament cu 3 camere (trei persoane) se plătește acum 206 lei/ luna de iarnă subvenționat iar nesubvenționat 610 lei/ luna”, mai scrie Firea.

Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă