Câțiva miniștrii-cheie ai Guvernului Dăncilă au fost audiați, în aceste zile, în Parlamentul European pentru a prezenta prioritățile președinției române a Consiliului UE.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut, în Comisia LIBE a Parlamentului European că președinția română a UE dorește să contribuie la sporirea încrederii cetățenilor în actul de justiție, în proiectul și în viitorul Uniunii. „Nu ne vom abate de la principiile generale directorare – respectul față de valorile comune, față de drepturile și libertățile fundamentale, față de statul de drept“, a afirmat Toader în fața eurodeputaților. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au fost audiați, ieri, în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, pentru a prezenta prioritățile Președinției române a Consiliului UE în domeniile justiție și afaceri interne.
Ministrul Justiției s-a confruntat cu criticile eurodeputaților care au vizat efectele Legii recursului compensatoriu dar și intenția Guvernului de la București de a emite o ordonanță de urgență pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de cinci judecători de la ÎCCJ în perioada 2014-2018.
Criticile eurodeputaților
”Mii de deținuți au fost eliberați. Pentru închisorile supraaglomerate nu ar trebuie noi facilități în locul eliberărilor? Vă asumați angajamentul că vă ve abține să mai aduceti modificări în justiție fără avizul Comisiei de la Veneția?”, a comentat Roberta Metsola (PPE). Critici au venit și din partea social-democraților europeni. ”În domeniul statului de drept, România mai are multe teme de casă de făcut, ar fi fost cazul și în afara acestei președinții. Ne interesează ca împreună cu Comisia să obtineți progres”, a comentat Josef Wiedenholzer (S&D). O poziție similară a avut și reprezentantul ALDE, grupare din care face parte formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. ”Îmi exprim și eu îngrijorarea față de corupția din România. Sistemul european va funcționa doar dacă toate statele europene aderează la aceleași standarde. Ne îngrijorează planul de a anula cam o sută de condamnări penale. Are de gând Guvernul să țină cuvânt cu cuvânt de recomandările Comisiei de la Veneția?”, a declarat Sophie In’tveld (ALDE). ”Inițiativa de a da OUG pentru a anula sute de condamnări pe corupție subminează încrederea reciprocă și puneți în pericol coeziunea europeană”, i-a transmis lui Toader europarlamentarul Judith Sargentini, din grupul Verzilor. Printre cei care l-au criticat pe Toader s-a numărat și europarlamentarul român Monica Macovei. ”România merită stat de drept și respectul UE. Și eu, și toți vor să avem o președinție de succes, dar pentru asta trebuie încredere. Cînd prezidați Consiliul JAI, trebuie să aveți încrederea statelor membre”, a comentat Macovei.
Amenințarea lui Tudorel Toader
În replică, Gabriela Zoană (PSD) a acuzat-o că ar fi „distrus sistemul de justiție din România cât a fost ministru”. Un răspuns indirect a venit și din partea ministrului Justiției Tudorel Toader. ”Mandatul pe care îl are un demnitar este de a promova valorile naționale, ci nicidecum de a-și denigra țara de origine. Lucrez la un Codex penal european. Sunt țări cu standard ridicat, mai ridicat de către România, care sancționează denigrarea țării de către demnitarul care o reprezintă. Dacă nu poate să-i aducă servicii, este obligat să nu-i aducă deservicii”, a avertizat Tudorel Toader, după ce a fost criticat de eurodeputați, inclusiv de Monica Macovei. În ceea ce privește ordonanța de urgență privind contestația în anulare, Toader a invocat decizia Curții Constituționale (CCR). ”Nu știu câți aveți informația corectă a contextului. Eu sunt sigur că în nicio țară nu rămâne o decizie a Curții Constituționale neaplicată, că în nicio țară instanța supremă nu constituie completuri nelegale. CCR a spus că din 2014 procesele acestea au fost viciate și a mai fost o decizie privind conflictul juridic pentru că procurorii au încheiat protocoale. Noi nu vrem ca prin contestația în anulare cineva să scape de pedeapsă. Dar nu poți să-i spui românului în 2019 că ai fost judecat de un complet nelegal dar rămâi în închisoare”, a fost pledoaria lui Toader.
Carmen Dan cere aderarea la Schengen
La rândul său, ministrul de Interne Carmen Dan, le-a vorbit eurodeputaților despre necesitatea aderării României şi Bulgariei la Schengen. ” Recentele dezbateri confirmă necesitatea unei decizii cât mai curând posibil în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei în Schengen. Este nevoie de unitate în abordarea acestei probleme, ci nu de crearea unei diferenţe artificiale între statele membre.Vreau să vă asigur că suntem pe deplin conştienţi că numai eforturile susţinute în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei vor contribui la consolidarea statului de drept şi ridicarea MCV. Suntem preocupaţi permanent atât pentru îmbunătăţirea cadrului normativ cât şi a instrumentelor necesare pentru combaterea corupţiei“, a afirmat Carmen Dan.
Teodorovici, campionul răspunsurilor evazive
Recent, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici s-a prezentat în faţa membrilor Comisiei afaceri economice şi monetare (ECON) din Parlamentul European. Teodorovici a fost audiat în calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) ale UE, pentru a prezenta priorităţile Preşedinţiei române a ECOFIN pentru următoarele șase luni. Cu toate că are o poziție extrem de importantă, Teodorovici s-a rezumat la generalități. „Referitor la propunerile de dosare care să fie discutate, dezbătute şi într-un final asumate cu o decizie, aici discuţiile tot timpul avansează, lucrurile sunt în mişcare continuă, am şi spus că dincolo de a fi optimist, este important să fii hotărât şi vreau să vă asigur că abordarea mea va fi una foarte pragmatică, ca şi presiune, în sensul bun, de a avansa pe cât mai multe dosare, pe cât mai multe subiecte, chiar dacă este o perioadă foarte scurtă de decizie, la nivelul actualei preşedinţii, dar aceasta este abordarea mea ca preşedinte al Consiliului ECOFIN şi ca ministru de finanţe al României, vizavi de numărul de obiective propuse în programul iniţial şi cel pe care l-am prezentat astăzi”, a fost unul din răspunsurile lui Teodorovici. El a fost la fel de evaziv și atunci când a fost întrebat de Siegfried Mureşan (PNL) ce va propune România drept priorităţi pentru următorul buget al Uniunii Europene. „Bugetul UE este pe agenda din 12 februarie şi acolo vom vedea exact, vom discuta şi vom propune încă o dată Consiliului cea mai bună formă, astfel încât nevoile în cea mai mare parte a lor să fie acoperite”, a spus, vag, Teodorovici. Mai mult, Teodorovici a generat confuzie şi cu privire la Fondul Monetar European. Teodorovici a spus că acest dosar este blocat, deşi europarlamentarii îl au în discuţie.
Daea: Cormoranii fac baie în piscine
„Cormoranii în România fac baie în piscine”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, miercuri, în Parlamentul European, unde a fost chemat în Comisia pentru pescuit pentru a prezenta prioritățile pe care România le are în domeniul pescuitului în mandatul preșeședinției Consiliul Uniunii Europene.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost miercuri în fața europarlamentarilor din Comisia de pescuit pentru a vorbi despre prioritățile pe care România le are în domeniul pescuitului în mandatul președinției Consiliul Uniunii Europene.
Daea și-a început prezentarea spunând că România vrea „o președinție orientată spre cetățeni” și vorbind despre „cei patru piloni pe care se sprijină acest mandat – Europa convergenței, Europa Siguranței, Europa actor global și Europa valorile comune”.
„Vă asigur de întreaga mea disponibilitate pentru a coopera cu dumneavoastră de o manieră constructivă și eficientă, pentru a progresa cât mai mult pe dosarele legislative (…) În acest spirit mi-am instruit și echipa de lucru”, a declarat Daea, subliniind că prioritățile în domeniul pescuitului „sunt influentate de contextul actual și de apropierea alegerilor europarlamentare”.
Daea a primit mai multe întrebări de la europarlamentari, fără a răspunde însă concret și punctual și lansându-se din nou într-un discurs năucitor.
„În această întâlnire am intrat în sală cu un succes – un succes al muncii comune, formidabil, extrem de important, dar atât de necesar și atât de util pentru noi toți”, le-a spus Daea europarlamentarilor care așteptau răspunsurile sale.
Una dintre întrebări a fost despre Brexit și despre soluția pe care el o vede, iar Daea a răspuns: „Regret, sigur, și Uniunea Europeană este mai săracă față…fără Anglia.. .este mai săracă față de Marea Britanie. Dar aceste lucruri le putem gândi, le putem judeca în interesul comun și urmărim cu interes pașii în acest domeniu astfel încât dorința de a fi împreună să se manifeste oricând și pentru aceasta suntem în stare toți să găsim soluții pentru a genera o asemenea stare de lucruri în care obiectivele comune să fie atinse cu dorința fiecărei părți și cu interesul legitim pentru fiecare domeniu”.
Ministrul Agriculturii a vorbit și despre „îngrijorările pescarilor”, dar și despre cormoranii care „în România trăiesc în piscine”.
„Sunt o serie întreagă de restricții care vin din abordare conceptuală, a conceptului de natură protejată (…), dar sunt și momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistență. A se vedea populațiile de cormorani. Am discutat cu Vela, cu comisarul (n.r.comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit), a văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vela că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Pun în pericol un sector alternativ și un sector complementar, alternativ pentru momentele în care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp știind elementul de prohibiție pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poți găsi în interior, în apele tale, soluția de a crește anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună și iată, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul și a genera progres”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.
Daea le-a mai spus europarlamentarilor că problema populațiilor de cormoroani nu este doar în România, asigurându-i că el știe despre ce vorbește: „Vă spune un om care înțelege furtuna Brexitului dar înțelege și furtuna pescarului în momentul în care el se află în raport cu natura și nu găsește soluții pe care să le folosească atunci când nevoia îl împinge și situația o dictează”.
Critici la adresa Rovanei Plumb
Europarlamentarul PNL Daniel Buda consideră că Rovana Plumb a avut, marți, la Bruxelles o prezentare „plină de generalități și banalități” a priorităților președinției României la Consiliul UE, prestația ei fiind ”departe de ceea ce ar fi trebuit să fie”.
”Dezbaterea din Comisia pentru Dezvoltare Regională a demonstrat încă o dată că rezervele exprimate asupra Președinției Rotative a Consiliului Uniunii Europene nu au fost fără suport. Deși mi-aș fi dorit să mă pot declara mulțumit după dezbaterea REGI, unde doamna Rovana Plumb a prezentat prioritățile Președinției Române, însă prestația acesteia a fost departe de ceea ce ar fi trebuit să fie.România a ratat șansa de a-și sublinia prioritățile dar, în același timp, și de a-și prezenta viziunea concretă asupra proiectului european. O prezentare plină de generalități și banalități în care am vorbit despre cum trebuie să facem “să fie bine ca să nu fie rău”, o prezentare lipsită de substanță și de asumări concrete asupra noilor provocări și nevoi ale Uniunii Europene. Ajustările financiare generate de BREXIT, care au dus la tăieri de fonduri din Politica de Coeziune, criza migrației, nevoile crescânde legate de cercetare, inovare, digitalizare, creșterea rolului autorităților locale în procesul de absorbție a fondurilor europene erau teme care aveau nevoie de răspunsuri ferme”, a declarat eurodeputatul.