Foto: Inquam Photos

Mineriadele devin sursă de capital politic

La 30 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, justiția nu a reușit să afle vinovații, iar politicienii vin la comemorările victimelor pentru a-și face imagine.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 14.06.2020 - 23:47

Președintele Klaus Iohannis, șeful Guvernului și al PNL, Ludovic Orban, liderul USR, Dan Barna, precum și fostul președinte Emil Constantinescu sunt câțiva politicieni care s-au remarcat, în ultimele zile, prin participarea lor la comemorarea evenimentelor din 13 – 15 iunie 1990.

"Constat iarăşi cu indignare că dosarul Mineriadei trenează de 30 de ani. Vinovaţii pentru pierderile de vieţi omeneşti şi pentru cele peste 1.000 de victime sunt încă necunoscuţi. Consider că este o ruşine şi o jignire profundă faţă de toţi cei care au luptat cu mâinile goale pentru câştigarea libertăţii, faţă de urmaşii acestora şi faţă de întreaga societate. Justiţia are obligaţia de a face lumină după atât de mulţi ani. Dreptatea nu este un moft, ci este în acest caz o urgenţă majoră", a declarat președintele Klaus Iohannis, venit să depună o coroană de flori în Piața Universității.

Gestul șeful statului de a critica Justiția din România pe motiv că nu-și îndeplinește datoria în chestiunea dosarului Mineriadei este oarecum tardiv,  întrucât Klaus Iohannis este șef al statului de cinci ani, deci avea destul timp să reacționeze până acum. Pe de altă parte, în orice democrație funcționează principiul separației puterilor în stat, astfel că puterea executivă (președinte, premier) nu are voie să facă presiuni asupra puterii judecătorești.

Printre personalitățile (încă în viață) care sunt implicate, de o parte sau de alta a baricadei, în dosarul mineriadei din iunie 1990, se numără Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma, Marian Munteanu.

Dintre aceștia, singurul al cărui rol a fost clar – acela de a conduce minerii la București – este fostul lider sindical Miron Cozma. El susține încă că Justiția tergiversează intenționat cercetările, cu scopul de a-i scăpa de închisoare pe fostul președinte Ion Iliescu (aflat deja la o vârstă înaintată) și pe fostul premier Petre Roman, care ar putea – conform unei declarații, de acum doi ani, a inculpatului Miron Cozma – să se sustragă executării unei eventuale pedepse dacă ar fugi din România.

"La modul în care se desfăşoară procesul, cred că este o intenţie a celor din Justiţie ca acest proces să dureze cel puţin 20 de ani sau poate până moare Iliescu. Acest proces se vrea tergiversat, probabil să moară Iliescu sau să mai dispară şi Petre Roman”

Miron Cozma,

Fost lider al minerilor

IMPLICAȚIE

Prea târziu pentru Ion Iliescu

Ion Iliescu este acuzat că i-a chemat pe mineri să vină pentru a dispersa demonstranții din centrul Bucureștiului și că, ulterior, chiar le-a mulțumit minerilor. Pentru Ion Iliescu, oricare ar fi sentința decisă de instanță, ținând cont de vârsta înaintată și de starea lui de sănătate, orice pedeapsă nu va mai putea fi, probabil, aplicată.

 

Ludovic Orban alături de Emil Constantinescu

Premierul Ludovic Orban, care este și lider al PNL, nu a venit în Piața Universității alături de președintele Klaus Iohannis. Astfel, Iohannis a venit să depună o coroană de flori joi, 11 iunie, în timp ce Orban a venit sâmbătă, 13 iunie, întâlnindu-se în piață, aparent întâmplător, cu fostul șef al statului Emil Constantinescu. După cum se știe, la momentul iunie 1990, profesorul Constantinescu era rectorul Universității – devastată de mineri.

Întrucât se apropie campania electorală, atât pentru alegerile locale cât și pentru cele parlamentare, este de presupus că întâlnirea lui Ludovic Orban cu Emil Constantinescu, în Piața Universității, într-un moment extrem de sensibil pentru români, nu a fost doar o coincidență.

Comentarii