4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăMaria Grapini spune că se va întoarce cu groază la Bruxelles

Maria Grapini spune că se va întoarce cu groază la Bruxelles

Maria Grapini spune că va trebui să dea explicaţii la Bruxelles despre incidentele din Piaţa Victoriei, care afectează imaginea României inclusiv în contextul preluării preşedinţiei Consiliului UE.

„Mă duc cu groază în 28 (august – n.r.) la Bruxelles, pentru că nu dă bine. Eu sunt şi în Comisia de libertăţi civile şi justiţie, vom fi puşi clar pe ordinea de zi. Nu dă bine nici pentru pregătirea preşedinţiei ( Consiliului UE – n.r.), pentru că nu mai devenim credibili. Noi apărem acum ca un stat, culmea, deşi este un Guvern cu o majoritate în Parlament, apărem ca o ţară instabilă, ori nu are nimeni încredere în tine, de la investitori până la oameni de afaceri din România”, a declarat Maria Grapini.

Ea a mai susținut că, „din punctul de vedere al regulilor europene”, intervenţiile Jandarmeriei la Piaţa Victoriei au fost normale.

„Eu nu am fost acolo şi sigur că mă iau numai după ştiri. Unii spun că a fost justificat, unii nu. Dar ce pot să spun cu foarte mare precizie, din punctul de vedere al regulilor europene, este că, dacă cineva vrea să rupă gardul unui perimetru care a fost delimitat pentru protest, forţele de ordine intervin. În toate statele. Asta este o regulă clară. Dacă tu ai vrut să rupi gardul, atunci ei au dreptul, prin regulamentul lor, să intervină. Evident că violenţa atrage violenţă, evident că nu trebuiau incitaţi mai mult decât erau ei”, a adăugat Maria Grapini.

Întrebată dacă ar fi trebuit să fie izolate grupurile perturbatoare, Grapini a spus că, din punct de vedere al organizării, ”mai avem mult de lucrat”.

„Din punctul de vedere al organizării mai avem mult de lucrat, pentru că aţi văzut că şi în Statele Unite şi în Germania şi în alte state, când au apărut secvenţe de genul, aţi văzut că jandarmii sau poliţiştii intervin foarte ferm, dar ca la chirurgie, delimitează partea aceea vulcanică, tocmai pentru a nu se manifesta în mase, pentru că pe mase le poţi stăpâni foarte greu în momentul în care e un număr foarte mare de oameni acolo. Aşa ar fi trebui să delimiteze şi să înconjoare grupurile perturbatoare”, a completat europarlamentarul.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă