3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăMandatul European de Arestare, din nou în colimator

Mandatul European de Arestare, din nou în colimator

Au trecut puțin mai mult de trei luni de când un informator rus, aflat în centrul unui scandal de corupție privindul pe prim-ministrul Maltei, Joseph Muscat, s-a predat poliției din Atena, după ce autoritățile malteze au emis un Mandat European de Arestare (MEA) în noiembrie, anul trecut, că problema validității morale și legale a MEA a și revenit în prim-plan. Curtea Supremă din Irlanda a amânat extrădarea unui polonez, suspectat de trafic de droguri din pricina îngrijorărilor că Guvernul polonez a intervenit în afacerile interne ale sistemului judiciar din Polonia.

Este vorba de cazul lui Artur Celmer, un polonez de 31 de ani, căutat de autoritățile poloneze pentru presupuse fapte de trafic de droguri care datează de peste 10 ani. Celmer a fost arestat și întemnițat în Dublin, în așteptarea unui cerințe de extrădare emise de Polonia via Mandatut European de Arestare. Cu toate acestea, Curtea Supremă Irlandeză a decis că guvernul de extremă dreaptă polonez subminează independeța justiției, lucru ce ar putea duce la lipsa unui proces echitabil în cazul lui Celmer. De asemenea, acest fapt pune sub semnul întrebării și emiterea viitoare a unor MEA din partea Poloniei.

România și Mandatul European de Arestare

Mandatul European de Arestare a fost pus sub semnul întrebării și în cazul României, după ce DNA și SRI au abuzat sistemul MEA, folosindu-l ca mijloc de a șantaja cetățenii români care locuiesc în afara granițelor. Atât SRI cât și DNA au fost acuzate că falsifică probe împotriva acestor indivizi ca mai apoi să susțină că respectivele cazuri au susținerea FBI – o poziție pe care niciun oficial guvernamental de la Washington ori FBI au confirmat-o până acum. Mai mult, autoritățile americane au suținut că nici nu au cunoștință de acuzațiile aduse acestor indivizi.

Cel mai mare număr de astfel de acuzații au fost aduse împotriva unor afaceriști români de succes, văzuți probabil de rămășițele Securității ca un obstacol major în recapturarea puterii pe care o dețineau înainte de Revoluția de la 1989.

Situația MEA, emise de România în acest fel se datorează și protocoalelor secrete semnate de SRI, procurorul DNA și Ministerul Public, care a permis SRI să obțină controlul asupra investigațiilor independente lansate sub propria autoritate și cu girul instituțiilor judiciare din România. MEA românești au fost cerute și emise sub auspiciile acestor protocoale secrete, care sunt în directă contradicție cu legile europene și seamănă mai mult cu practicile corupte ale FSB-ului din Rusia sau SBU-ului din Ucraina, ambele succesoare ale KGB-ului.

Cazul Mariei Efimova

Cazul lui Celmer seamănă izbitor de mult cu cel al Mariei Efimova, cetățean rus, care a susținut că o bancă privată, Pilatus – unde a lucrat – a fost folosită pentru a muta fonduri pentru politicienii maltezi și copiii președintelui azer Ilham Aliev. După ce Malta a emis un MEA, Cipru, unde Efimova a locuit și muncit acum patru ani de zile, a făcut același lucru, emițând un MEA propriu, pe motiv că Efimova și-a fraudat angajatorul.

Mandatele de arestare au venit după ce Efimova și familia sa au fugit din Malta, după ce povestea sa a fost spusă de jurnalista Daphne Caruana Galizia. Galizia a fost asasinată în octombrie, după ce a scris despre modurile în care Pilatus făcea spălare de bani și conexiunile băncii cu Guvernul Maltei, informații obținute de la Maria Efimova, numită sursă pentru documentele interne ale băncii.

Documente care indicau că Michelle Muscat, nevasta premierului Joseph Muscat, deținea o companie secretă în Panama. Efimova a fugit în Grecia și s-a stabilit pe Insula Creta. Rusoaica s-a predat autorităților grecești în martie, așteptând decizia autorităților elene în privința extrădării înapoi în Malta. Luna aceasta, însă, Curtea Supremă din Grecia a blocat orice mișcare potențială de a o extrăda pe Efimova, în ciuda încercărilor repetate ale Maltei de a o aduce înapoi în țară. Curtea Supremă a menținut o decizie din aprilie a unei curți inferioare, care spunea că cererea de extrădare emisă de Malta este „vagă și neconformă”

Ambele cazuri, Celmer și Efimova, fac lumină asupra unui nou trend european – că anumite guverne încearcă să ocolească normele legale prin manipularea procesului MEA, în interes propriu.

De foarte multe ori, aceste guverne merg până-n pânzele albe pentru a încarcera sau pentru a reduce la tăcere indivizi pe care-i consideră ostili sau o amenințare pentru poziția lor de putere. Oferind justificări opace și, de multe ori, inventate, precum în cazul Mariei Efimova sau amestecându-se în procese legale independente ale instituțiilor abilitate, aceste guverne ridică întrebări asupra validității Mandatului European de Arestare și dacă acesta servește scopului original sau nu cumva este folosit ca o unealtă politică împotriva tuturor celor care încearcă să apere drepturi fundamentale europene precum statul de drept, domnia legii și un proces echitabil.

Nicholas Waller, New Europe

Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă