Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Mihai Diac

Lumina vine de la Răsărit? Românii încep să dorească relații cu Rusia

Cel mai recent sondaj de opinie realizat de IRSOP arată că 14 la sută dintre români consideră că țara noastră ar trebui să strângă relațiile cu Rusia.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 16.04.2020 - 00:16

Uniunea Europeană este percepută de români ca o sursă de siguranță, relevă cel mai recent sondaj de opinie realizat de IRSOP. Astfel, mai mult de jumătate (52 la sută) dintre cei chestionați vor ca România să strângă mai puternic relațiile cu UE.

Surprinzător însă, pe locul următor din punctul de vedere al procentului, 14 la sută dintre cei chestionați preferă Rusia. Abia pe locul al treilea, doar 13 la sută menționează Statele Unite, iar 7 la sută se uită cu speranță spre China. Interesul românilor față de Rusia, ușor superior chiar celui față de SUA, poate fi eventual explicat prin conștientizarea faptului că România este încă dependentă de gazele livrate din Rusia, precum și prin activitatea de propagandă (inclusiv de fake-news) pe care regimul de la Moscova o exercită în România.

Dar aparent, în ochii românilor, UE este un lider internațional de necontestat, ceea ce creează posibilitatea ca populația să accepte mai ușor nu numai avantajele de a fi membru, ci şi regulile impuse de Uniunea Europeană.

Aproape două treimi (59%) dintre cei chestionați se tem că infracționalitatea va creşte în România, în timp ce numai 8% cred că o să scadă. Aceste procente sugerează că majoritatea oamenilor trăiesc cu sentimentul că nu vor fi în siguranță, iar acesta reprezintă un stres în plus care se adaugă la dificultățile cotidiene. Despre corupție, 90 la sută dintre români au fie părerea că va rămâne la nivelul actual (adică mare), fie că va creşte şi mai mult.

Aici, merită observat că percepțiile cetățenilor de rând nu pot fi ușor modificate prin datele prezentate de autorități, care au informat de mai multe ori, în ultimele zile, că infracționalitatea a scăzut în România față de perioada de dinaintea introducerii stării de urgență. Conform informațiilor cunoscute până în acest moment, starea de urgență va fi valabilă în România până la mijlocul lunii mai.

Comentarii