4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăLudovic Orban, scrisoare avertisment către Ciucă: „Guvernul în fruntea căruia vă aflaţi...

Ludovic Orban, scrisoare avertisment către Ciucă: „Guvernul în fruntea căruia vă aflaţi refuză cu obstinaţie să respecte legea”

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, i-a transmis, vineri, o „scrisoare avertisment” premierului Nicolae Ciucă, ca un „ultim demers” de a determina Guvernul să organizeze alegeri locale în 57 de localităţi unde este vacantă funcţia de primar, Orban avertizează că va sesiza Parchetul de pe lângă ÎCCJ privind săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi de împiedicare a exercitării drepturilor electorale.

„Vă adresez această scrisoare ca un ultim demers în încercarea mea de a determina Guvernul pe care îl conduceţi să respecte Constituţia şi legea, aşa cum vă obligă art. 48 al Codului administrativ şi art. 1 al Legii privind responsabilitatea ministerială, care stipulează că: “Guvernul, în întregul său, şi fiecare dintre membrii acestuia sunt obligaţi să îşi îndeplinească mandatul cu respectarea Constituţiei şi a legilor ţării”. De la învestirea în funcţie în noiembrie 2021, guvernul în fruntea căruia vă aflaţi refuză cu obstinaţie să respecte legea, încălcând în mod intenţionat prevederi legislative imperative. Mai exact, este vorba de încălcarea de către Guvern a obligaţiei de a organiza alegeri locale în localităţile în care este vacantă funcţia de primar”, se arată în scrisoarea lui Orban către premier.

Orban a menţionat că articolul 160 din Codul administrativ precizează clar că „Guvernul este obligat să organizeze alegeri în termen de maximum 90 de zile de la expirarea a 10 zile de la emiterea ordinului prefectului de vacantare a funcţie de primar, în cazul în care ordinul nu a fost atacat în instanţă sau de la data emiterii deciziei instanţei, în cazul în care ordinul a fost atacat în contenciosul administrativ”.

„La ora actuală este vacantă funcţia de primar în 57 de localităţi din România. În toate aceste localităţi, Guvernul avea obligaţia legală de organiza alegeri locale parţiale pentru că în toate aceste localităţi a expirat de mult termenul de 90 de zile prevăzut de lege. De altfel, acest lucru este certificat şi de adresele trimise de Autoritatea Electorală Permanentă către Guvern. Am solicitat în repetate rânduri Guvernului să intre în legalitate şi să emită Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale în aceste localităţi. Mai mult decât atât, am iniţiat o acţiune în contenciosul administrativ pentru a obţine o hotărâre judecătorească care să oblige guvernul să respecte legea. Curtea de Apel Bucureşti a judecat solicitarea mea şi a decis să oblige Guvernul să organizeze alegerile locale în localităţile în care este vacantă funcţia de primar. Nu este singura hotărâre dată de o instanţă prin care este obligat Guvernul să facă alegeri. Mai există două hotărâri judecătoreşti similare”, mai scrie Ludovic Orban.

El a susţinut că refuzul Guvernului de a organiza alegeri locale parţiale reprezintă un atac grav la adresa democraţiei din România: „Nu există democraţie fără alegeri libere! Refuzul unui guvern de a organiza alegeri reprezintă o încălcare grosolană a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români”.

El a avertizat că, dacă Guvernul nu va organiza alegerile locale, va sesiza Parchetul de pe lângă ÎCCJ pentru abuz în serviciu şi împiedicare a exercitării drepturilor electorale.

“Dată fiind gravitatea încălcării de către Guvern a Constituţiei şi legii, vă cer pentru ultima oară să emiteţi Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale parţiale pentru cele 57 de localităţi rămase fără primar. Vă informez că, în cazul în care veţi continua să persistaţi în atitudinea de nesocotire a legii, voi sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea de către dumneavoastră şi de ceilalţi membri ai guvernului a infracţiunii de abuz în serviciu şi a celei de împiedicare a exercitării drepturilor electorale”, i-a mai transmis Ludovic Orban lui Nicolae Ciucă. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă