Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ludovic Orban: "Din nou dracu, mă refer la Dragnea, şi-a băgat coada"

Preşedintele PNL Ludovic Orban a criticat vineri intervenţiile liderului PSD Liviu Dragnea privind aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică(OECD) spunând că nu ar trebui amestecate relaţiile personale cu politica externă a statului.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 20.04.2018 - 17:14

"Din nou dracu, mă refer la Dragnea, şi-a băgat coada tot în probleme de politică externă de care nu are habar şi prin care riscă să creeze efecte extrem de grave. Ştiţi foarte bine că ministrul de Externe al României, a anunţat înainte de reuniunea OECD, care a avut loc în aprilie, că se va discuta subiectul aderării României la OECD. Nu s-a discutat acest subiect. De ce nu s-a discutat acest subiect? Pentru că Ungaria şi-a menţinut poziţia de împotrivire, prin exercitarea dreptului de veto la solicitarea noastră de aderare la OECD. (...) Fără să aibă nici un fel de atribut de politică externă în privinţa acestui subiect şi încălcând poziţia corectă a Ministerului de Externe al României, care a menţionat foarte clar că nu există nici o legătură între criteriile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la OECD şi situaţia Liceului Romano-Catolic maghiar din Târgu Mureş, Dragnea a anunţat că a intervenit personal pe lângă premierul Ungariei, că i-a promis că se va înfiinţa Liceul maghiar şi de altfel, a şi făcut acest demers pentru că PSD-ALDE au votat în Parlament un act normativ care a fost declarat neconstituţional şi anume, au votat prin lege înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş", a spus Ludovic Orban.

 
Liderul liberal spune că nu trebuie amestecate relaţiile personale cu politica statului.

"După ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionalitatea acestei legi, iată că din nou Dragnea intră cu bocancii în politica externă a României şi se laudă că şi cu sprijinul preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit din nou cu premierul Ungariei şi că din nou i-a promis că se va implica în înfiinţarea acestui liceu, pe cale administrativă de data asta, nu ştiu cum o va putea face, şi că în felul acesta poate să dea o veste bună, că Ungaria nu se va mai opune aderării la OECD. Vreau să fac o observaţie foarte clară şi foarte precisă! Aderarea României la OECD nu depinde de relaţiile personale şi de promisiunile pe care i le face Liviu Dragnea premierului Ungariei. Ungaria nu este singura ţară în OECD. Dacă mâine o altă ţară din OECD, pentru a ne acorda sprijinul, ne va cere să favorizăm o companie sau să înfiinţăm cine ştie ce instituţie, sau o altă ţară din OECD ne va cere alt lucru care nu are nici o legătură cu procedura de aderare la OECD, ce va face Dragnea, le va promite premierilor din aceste ţări lucruri care nu au nici un fel de legătură cu demersul instituţional de aderare la OECD? Nu putem accepta ca Dragnea să rezolve solicitări care nu au legătură cu chestiuni de politică externă şi care privesc chestiuni de politică internă, solicitări care nu sunt normale, care nu sunt fireşti", a mai spus Orban.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat anul trecut că a vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, şi a convenit ca România să rezolve problema apărută la Liceul Catolic din Târgu-Mureş, iar Ungaria să acorde din nou sprijin României pentru aderarea la OCDE.

 
Ministerul de Externe anunţa, în septembrie 2017: ”În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală”.

Comentarii

loading...