Liviu Dragnea: Tot ce înseamnă subvenţie agricolă să fie eliminat, banii, la fermieri

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, în emisiunea „Viaţa Satului” de la TVR 1 difuzată duminică, mai multe măsuri care să vină în sprijinul fermierilor şi al crescătorilor de ovine, informează News.ro.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

19.05.2019 - 14:00

Acestea ar fi eliminarea impozitului pe subvenţia agricolă, reglementarea unui impozit pentru zilieri, care să fie achitat o dată pe an, dar şi un ajutor de 200 de lei pentru ca aceşti crescători să nu mai vândă mieluţele în străinătate. 

În cadrul emisiunii, Liviu Dragnea şi Petre Daea au avut o întâlnire cu crescători de ovine din zona Sibiului şi a discutat cu aceştia principalele probleme cu care se confruntă.


Astfel, liderul PSD le-a spus că în ceea ce priveşte zilierii fermierii vor plăti un impozit o dată pe an, conform unei grile care va fi stabilită de Ministerul Agriculturii.

“O problemă pe care o au aceşti oameni o reprezintă zilierii, oamenii cu care ei muncesc, oamenii care trebuie să practice o muncă foarte grea şi oameni care nu au studii superioase. Nu poţi să alergi după ei să îi controlezi, adică poţi, că au mai fost nişte oameni de pe la ITM să dea amenzi – 100, 200, 300 de milioane, 600 de milioane şi mie mi se pare o nebunie. Am spus aşa. La 1.000 de oi, la 2.000 de oi, 3.000 de oi se ştie cam cu câţi oameni munceşti. Se face o grilă pe care o vom face foarte curând, Ministerul Agriculturii împreună cu dumnealor. Pe acea grilă merg dumnealor şi spun: am 3.000 de oi, la 3.000 de oi te încadrezi pe grila asta, munceşti cu atâţia oameni, ai de plătit impozitul ăsta atât o dată pe an”, a afirmat Liviu Dragnea, duminică, în cadrul unei emisiuni de la TVR.

El a spus că altă măsură pentru a-i încuraja pe crescătorii de ovine să nu mai vândă mieluţe în străinătate este să le fie oferită suma de 200 de lei.

“Sunt unii care cumpără din România milioane de mieluţe. De ce? Ca să facă reproducţie. De ce să nu se facă la noi? Şi atunci am spus, nu putem să îi ajutăm pe oamenii ăştia? Ia 200 de lei şi ţine mieluţa până la fătare. Ia 100 de lei la început ca să ai garanţia că nu e păcăleală, după care 50 de lei, 50 de lei la un an şi la prima fătare”, a explicat preşedintele social-democraţilor.

El mai spus că va creşte subvenţia la lână de la un leu la doi lei pe kilogram.

“La lână de la un leu pe kilogram la doi lei pe kilogram, subvenţie, faţă de cum a fost acuma. În ceea ce priveşte centrele de spălare lână, trei centre de spălare lână care se vor face prin Casa Română de Comerţ, urmează ca în perioada următoare Casa Română de Comerţ să analizeze împreună cu dumneavoastră, cu Ministerul Agriculturii ce trebuie să facă pentru organizarea exportului, în primul rând să achiziţioneze o navă pentru transport”, le-a mai spus Dragnea crescătorilor de ovine din zona Sibiului.

O altă măsură anunţată de liderul PSD este legată de eliminarea impozitului pentru orice subvenţie agricolă.

“Am mai vorbit despre subvenţii. Veniturile din păşuni, din fâneţe, care nu merg la primării,celelalte, să nu fie considerate venituri impozabile şi subvenţia să nu mai fie impozitată. Adică impozitul pe subvenţie, tot ce înseamnă subvenţie agricolă în România să fie eliminat şi banii ăştia să rămână la fermieri, 800-900 de milioane de euro care rămân la fermieri înseamnă un efort care merită şi cu care oamenii ăştia se dezvoltă în continuare”, a explicat liderul PSD.


La întâlnirea respectivă crescătorii de ovine şi au făcut şi un grătar, iar Dragnea a gustat produsele preparate, spunând că toată carnea preparată este foarte bună, aceasta fiind producţie autohtonă.

Comentarii