7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăLiviu Dragnea, condamnat la trei ani și șase luni de închisoare

Liviu Dragnea, condamnat la trei ani și șase luni de închisoare

Magistraţii instanţei supreme au pronunţat, ieri, decizia definitivă în dosarul DGASPC Teleorman, în care liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Sentința este definitivă.

Liderul PSD s-a predat Poliției. După o diversiune în care maşina personală a lui Dragnea a plecat de la reşedinţă, Dragnea a urcat în maşina Poliţiei, un Duster cu geamuri fumurii, care a ieşit a doua de la locuinţa acestuia.  Maşina în care se află Liviu Dragnea, însoţit de doi poliţişti, a ajuns, ieri după-amiază, la Penitenciarul Rahova. Liderul PSD urmează să fie încarcerat şi să stea într-o perioadă de carantină de 21 de zile, după care autorităţile vor decide la ce penitenciar îşi va executa pedeapsa.

 

Prin decizia de ieri, completul de cinci judecători a menținut astfel sentința dată în primă instanță. Apelul lui Liviu Dragnea a fost admis doar pe latura civilă, scăzând suma pe care o are de plătit drept prejudiciu. Patru din cei cinci judecători ai completului s-au pronunțat pentru condamnare. Judecătorul care a făcut opinie separată a motivat posibila nelegalitate a completului de trei judecători care a dat decizia în primă instanță. Curtea Constituțională (CCR) trebuie să se pronunțe asupra acestui aspect, dar ședința este programată pe 5 iunie.

Şi Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman, a rămas cu condamnarea de la instanţa de fond, respectiv 3 ani, 7 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare. Pe de altă parte, Instanţa supremă a admis apelurile unora dintre inculpaţi, reducând pedepsele aplicate acestora la fond.

Este a doua condamnare definitivă a lui Dragnea după cea de la referendum.

 

Amânări repetate

Decizia de a amâna pronunţarea a fost luată în urmă cu o săptămână de judecătorii ICCJ după o zi în care DNA şi-a retras cererea prin care a ridicat două excepţii de neconstituţionalitate, iar avocaţii liderului PSD au ridicat mai multe excepţii de neconstituţionalitate, solicitând amânarea procesului. DNA a cerut aplicarea unor pedepse spre limita medie, nu spre minim, aşa cum a apreciat instanţa de fond.

Joi, Dragnea afirma că judecătorii care urmează să se pronunţe în dosarul său sunt supuşi unor presiuni inimaginabile, iar dacă aceştia rezistă presiunilor, cu siguranţă va fi achitat. „Presiunile sunt inimaginabile pe marginea acestui proces. (…) Dacă judecătorii din complet vor rezista la presiuni, nu poate să fie decât achitare, pentru că sunt complet nevinovat. Nu există absolut nicio probă care să mă incrimineze”, a afirmat Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că primul complet, care l-a condamnat în prima instanţă, „nu există oficial”. „Sunt complet nevinovat, nu mai vorbesc că e o speţă ruşinoasă. Dacă judecătorii sunt lăsaţi liberi, o să fiu achitat, dacă nu rezistă la presiuni, Dumnezeu cu mila”, a declarat de asemenea liderul PSD.

Liviu Dragnea a susţinut că nu are emoţii legate de pronunţarea sentinţei în acest dosar, în primul rând pentru că este ”complet nevinovat”.

În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. În 21 iunie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în acest dosar, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual.

 

 

Acuzațiile din dosar

Dosarul ”Protecția Copilului Teleorman” viza angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi a Anisei Niculina Stoica. Procurorii susţin că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a celor două angajate. Femeile lucrau la sediul organizației PSD Teleorman, dar erau plătite de DGASPC Teleorman.

Procurorii DNA susțin că Dragnea, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman. El ar fi fost cel care a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul instituției. În plus, mai susțin anchetatorii, Dragnea a contribuit, prin influența sa, la menținerea celor două angajate în funcție la DGASPC Teleorman, deși, de fapt, ele lucrau la PSD Teleorman.

 Magistraţii instanţei supreme au finalizat în 14 septembrie 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. ”În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, susţine DNA.

Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită de Liviu Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă