Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

LIVE VIDEO. Iohannis atacă Guvernul, la lansarea ultimei sale cărți

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la lansarea cărţii sale „EU.RO. Un dialog deschis despre Europa”, că politicienii dau vina pe UE pentru nerealizările naţionale.

Share

Rl online 0 comentarii

17.04.2019 - 18:52

Iohannis spune că avem şi noi un astfel de guvern şi un astfel de partid majoritar, care este declarat antieuropean, ca şi cum problemele noastre r fi fost create la Bruxelles, nu aici. Şeful statului a precizat însă că se întâmplă similar şi în alte părţi.

"Constatăm un fenomen care nu ar trebui să existe, dar el  există şi se datorează politicienilor. Foarte mulţi politicieni, până şi dintre cei pro-europeni, când discută în formate europene, la Bruxelles - e un fenomen general, nu suntem campioni nici măcar aici, sunt foarte entuziaşti, discută, rezolvă probleme, au o abordare pro europeană. Pe urmă, se duc acasă în campanie electorală şi, ce să vezi , încep să dea vina pe UE pentru toate nereuşitele de acasă. Foarte simplu! Avem şi noi un astfel de guvern şi un astfel de partid majoritar, care este declarat antieupropean, nemulţumit de ce se întâmplă la Bruxelles,  cum suntem trataţi, ca ş cum problemele nostre ar fi fost create la Bruxelles, nu aici", a declarat preşedintele.

El a explicat că similar se întâmplă şi în alte părţi, unde politicenii dau vina pe UE pentru nereuşitele naţionale şi aşa, încet, încet, apre un euroscepticism care se răspândeşte.

“Euroscepticismul a existat de la bun început în Uniunea Europeană, însă relativ puţini au fost la început eurosceptici”, a spus Iohannis.

Referitor la înfiinţarea Uniunii Europene, Klaus Iohannis a amintit de ce a fost înfiinţată: “Este o creaţie unică, cum nu a mai existat în lume: obiectivele au fost să nu mai fie războaie şi să ajungem la bunăstare”.

Preşedintele a găsit justificare la accentuarea euroscepticismului: “Veştile bune nu prea aduc public, ci cele negative fac audienţă. Şi atunci, s-a vorbit foarte puţin despre reuşitele Uniunii, în schimb se apasă pedala acolo unde lucrurile merg prost. S-a discutat enorm despre Brexit. Dacă s-ar fi discutat 1%, 2% despre reuşitele Uniunii cât se discută despre nereuşite, atunci lucrurile ar fi fost echilibrate”.

Revenind la cartea sa, preşedintele a subliniat: “Nu am vrut să fie o carte care vorbeşte numai despre afaceri europene. Mi-am permis să ating şi alte subiecte care ne preocupă: am vorbit şi mai mult despre Europa, despre ce legătură este între NATO şi UE, despre schimbările climatice. Am încercat un limbaj mai lejer, sa nu vă aşteptaţi la construcţii foarte sofisticate, mi-am permis să folosesc titluri mari, cu cadre unde apare o definiţie, o idee, am vrut o carte care se citeşte uşor, şi unde apar lucruri pe care nu le-ai citit în altă parte”. 

Cea de-a treia carte a preşedintelui Klaus Iohannis, "EU.RO - Un dialog deschis despre Europa", este un ghid ce prezintă sinteza istoriei Uniunii Europene, a instituţiilor care o definesc, a valorilor ei şi a principalelor provocări pe care le înfruntă în prezent. Volumul poate fi rezervat cu autograf pe curteaveche.ro în perioada 8-16 aprilie, la preţul de 59 de lei.
"EU.RO. Un dialog deschis despre Europa" este o invitaţie la dezbatere, la analiză şi cunoaştere, astfel încât să le ofere cititorilor informaţii de care au nevoie pentru a deveni cetăţeni europeni implicaţi, alături de instrumente care să le contureze o poziţie articulată faţă de Uniune şi faţă de viitorul ei.

Cartea acoperă nevoia unui ghid structurat, echilibrat şi concis, care să răspundă într-o manieră accesibilă unui întreg spectru de întrebări şi care să abordeze de la cele mai simple noţiuni şi informaţii istorice despre proiectul comunitar, până la aspectele problematice, chiar nevralgice, pe care le implică în prezent punerea în act a idealurilor sale.
Klaus Iohannis a mai publicat volumele "Pas cu pas" şi "Primul pas", apărute tot la Curtea Veche.

Comentarii

loading...