Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rl online

Actualizat: 03.07.2018 - 19:34

Liber la pomeni electorale. Campania, permisă și în ziua votului, au decis senatorii

Rl online

Actualizat: 03.07.2018 - 19:34

Propunerea legislativă iniţiată de un grup de senatori PSD şi ALDE face referire la legea pentru alegerea preşedintelui României şi la legea privind desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Faţă de legile în vigoare a fost eliminată prevederea potrivit căreia campania electorală se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă (ora 7,00) dinaintea alegerilor.

Potrivit unei modificări a legii pentru alegerea preşedintelui României, "candidaturile propuse de formaţiunile politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi". Forma actuala a legii prevede că "un alegător poate susţine un singur candidat".

Un amendament propus de Comisiile de specialitate din Senat şi adoptat de plen prevede că, "începând cu data de 1 noiembrie a anului preelectoral şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale, alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa din străinătate pentru scrutinul respectiv în baza unei cereri scrise, datate şi semnate, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal, însoţită de o copie a actului de identitate şi o dovadă a reşedinţei sau o copie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu, transmise prin poştă, inclusiv prin poşta electronică, ori depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular".

Potrivit actului normativ, AEP pune la dispoziţia formaţiunilor politice care propun candidaţi extrase electronice din Registrul electoral cuprinzând numele, datele de naştere şi domiciliul alegătorilor, în termen de cel mult 5 zile de la data înregistrării cererilor scrise ale acestora.

Dacă în forma propusă de iniţiatori campania electorală se putea desfăşura şi în unităţile de învăţământ, prin amendarea de către Senat a actului normativ folosirea spaţiilor din şcoli este interzisă. "În sediile secţiilor de votare şi pe o rază de cel puţin 500 de metri în jurul acestora, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise", se mai arată în actul normativ adoptat de Senat.

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, şi-a exprimat dezacordul cu mărirea numărului de membri din Biroul Electoral Central şi Birourile Electorale Judeţene, cu posiblitatea ca un alegător să semneze pentru mai mulţi candidaţi şi cu desfăşurarea campaniei electorale chiar şi în ziua votului, motiv pentru care a cerut retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate. Plenul a respins, prin vot, această solicitare.

"Se va crea o problemă destul de mare: în loc de calitate vom avea cantitate. Vom avea alegători care vor semna pentru 3-4 partide pentru că legea le permite. Se termină campania electorală sâmbătă la 7 dimineaţa. (...) Chiar şi în ziua votului pot să faci campanie electorală. Noi nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Ar ieşi un haos total", a spus Cseke Attila.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată cu 70 de voturi ''pentru'', 15 ''împotrivă'' şi 12 abţineri şi va fi dezbătută de Camera Deputaţilor - for decizional în acest caz. 

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine