Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Deputații au aprobat un proiect prin care elimină concursurile pentru angajarea managerilor în companiile de stat

Liber la politizarea companiilor de stat. PSD vrea să controleze 94 de companii

Parlamentarii PSD și ALDE au decis scoaterea a 94 de companii naționale din rândul celor la care managerii și administratorii se angajează prin concursuri publice.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 21.12.2017 - 16:40

Camera Deputaților a aprobat, în calitate de for decizional, cu 157 de voturi pentru, 71 împotrivă și patru abțineri o modificare legislativă care va permite numiri politice la companiile care au capital de stat. Voturile favorabile au provenit din PSD, ALDE, UDMR și PMP în timp ce PNL și USR au votat împotrivă.  Proiectul va fi trimis președintelui Iohannis pentru promulgare. Concret, deputații au votat o listă de 94 de excepții de la legislația privind guvernarea corporatistă. Mai mult, printr-un articol, el au oferit Guvernului puterea de a completa această listă prin hotărâre.

Miza numirilor politice este una uriașă, fiind vorba de companii care gestionează bugete de sute de milioane de euro, cum ar fi TAROM, Loteria Română, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Romgaz, Hidroelectrica, Romsilva, Societatea Națională a Sării sau Metrorex. Pe listă figurează și Monitorul Oficial, instituție implicată în numeroase jocuri politice, viteza cu care se publică un act normativ fiind, de multe ori, vitală. De asemenea, nu lipsește RAPPS, instituția care administrează vilele de protocol pentru demnitari.

 

Portița prin care s-au strecurat amendamentele

Cum s-a ajuns în această situație? În 2011, Guvernul Emil Boc a emis o ordonanță de urgență privind guvernarea corporatistă a instituțiilor publice  (109/2011) prin care a introdus reguli stricte pentru selectarea șefilor în companiile de stat. De exemplu, din consiliile de administrație trebuiau să facă parte persoane cu experiență în domeniu (pentru unele funcții era prevăzută o vechime de cinci ani). Aceștia urmau să fie selectați de o comisie înființată de ministerul titualar pe baza unei evaluări, după un anunț privind concursul în două ziare economice.

În martie anul acesta, Guvernul Grideanu a exceptat două instituții de la prevederile privind concursurile – Rasirom și Romtehnica, pe motiv că acestea au o importanță strategică.   Ulterior, câțiva deputați PSD, în frunte cu Ioan Munteanu, au depus un proiect de lege prin care era execeptată și Administrația Națională de Meteorologie. Însă, în raportul întocmit de trei comisii parlamentare (economică, industrii și juridică) au fost adăugate alte 93 de excepții. Amendamentul este unul colectiv fiind depus de ”deputații PSD și ALDE din cele trei comisii”, potrivit raportului comisiei.

”Măsura distruge principiile și fundamentele unei țări moderne cu economie competitivă capabilă să asigure bunăstarea cetățenilor”, a apreciat Consiliul Investitorilor Străini într-un comunicat de presă. ”A fost de departe cea mai neagră zi din istoria guvernanței corporative în România”, a comentat Greg Koniecnzy, CEO și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

 

Exemple de companii  exceptate de la aplicarea legii

*Administrația Națională de Meteorologie

 *Regia Autonomă ”Monitorul Oficial”

* RAAPPS

*Compania Nationala Loteria Romana S.A.

*TAROM SA

* Compania Națională Aeroporturi București S.A.

* Hidroelectrica S.A.

* Societatea Națională de Gaze ROMGAZ S.A.

*Regia Națională a Pădurilor ”Romsilva” R.A.

* Compania Națională Imprimeria Națională S.A.

* Societatea Națională Nuclearelectrica S.A.

*Registrul Auto Român R.A.

* Compania Națională Administrația Porturilor Maritime - S.A. Constanța

* CFR-Călători S.A.

* Societatea Națională a Sării S.A.

*Compania Națională Poșta Română S.A.

*METROREX S.A.

*Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)

*Transgaz SA

*Transelectrica SA

 

 

Comentarii

loading...