30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăLegile deputatului AKM, votate pe bandă rulantă

Legile deputatului AKM, votate pe bandă rulantă

S
enatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, propunerea care modifică Legea 161/2003 prin care acţiunile persoanelor aflate în funcţii de demnitate publică ce duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu după trei ani de la comiterea acestora. Legea a fost votată cu 71 voturi „pentru“, 33 împotrivă și o abținere. Proiectul este inițiat de Cătălin Rădulescu și semnat de mai mulți parlamentari PSD dar, la momentul depunerii, social-democrații au afirmat că este o inițiativă individuală, neînsușită de partid.

Amendamentul adoptat de Senat la propunerea iniţiată de grupul aleşilor PSD prevede următoarele: „primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice. Aleşii locali menţionaţi pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucureşti“.

Şi consilierii locali sau judeţeni pot avea funcţii în sectorul privat, atâta timp cât nu sunt legate direct de atribuţiile lor ca aleşi locali. O altă prevedere este „starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompati-bilitate“.

Iniţiativa legislativă va fi trimisă Camerei Deputaţilor în calitate de for decizional.

 

Alte proiecte adoptate

 

La Camera Deputaților există un alt proiect legislativ, de modificare a Legii ANI, inițiat tot de Cătălin Rădulescu, unde s-a votat de asemenea că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani.

Pe de altă parte, Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat, ieri, un alt proiect inițiat de Cătălin Rădulescu. Au fost modificate regulile privind conflictul de interese. Astfel, aleșii locali vor fi pedepsiți doar dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor pentru un anumit proiect este decisiv. Până acum, erau pedepsite astfel de fapte, fără condiția ca votul să fie decisiv. Astfel, prin noul articol adoptat, ieri, aleşii locali au un interes personal într-o anumită zonă „dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorităţii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, administrator sau de la care obţin venituri, o altă autoritate din care fac parte, asociaţie sau fundaţie din care fac parte”. Fapta aleșilor locali de a încălca legislaţia privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancționează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum șase luni. Deputatul USR Stelian Ion a propus ca pentru conflict de interese aleşii locali să fie sancţionaţi cu încetarea mandatului. Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea (PSD), l-a contrazis invocând faptul că în nicio altă lege nu există încetare de mandat pe conflict de interese.

 

  

Profil

În 2016, Cătălin Rădulescu a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. În 2017, Rădulescu a fost pus sub acuzare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce a declarat că protestatarii din Piața Victoriei ar trebui alungați cu tunurile cu apă și că are o mitralieră AKM cu care a luptat la Revoluție, pe care este pregătit să o folosească.

 

 

Sancționat pentru că l-a criticat pe Dragnea

Comitetul Executiv al PSD a validat, luni, decizia PSD Argeș de a-i retrage sprijinul politic lui Cătălin Rădulescu.

Decizia PSD Argeș a venit în urma numeroaselor critici aduse de deputat la adresa conducerii partidului, înainte de congresul PSD. „E o farsă. Aceste alegeri reprezintă o farsă, sunt de fapt niște numiri și nu sunt alegeri. În 27 de ani nu a fost o farsă mai mare ca asta”, afirma Rădulescu, după modificarea statutului PSD. „Nu pot să accept o hotărâre a unui CEX care e și îmi amintește de anii ’50, de pe vremea epurărilor comuniste“, a mai declarat atunci Cătălin Rădulescu. Deputatul PSD a mai arătat că Liviu Dragnea trebuie să „clarifice“ în interiorul partidului problema acuzațiilor făcute de fostul director al SRI George Maior.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă