Foto Arhiva

Legea Educaţiei din Ucraina, discutată de miniștrii de Externe ai României şi Ungariei

Nicio minoritate din Ucraina nu trebuie să sufere încălcarea drepturilor sale la educaţie, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto după ce a discutat luni la Bucureşti cu omologul său român Teodor Meleşcanu drept legea ucraineană a învăţământului, transmite MTI.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 06.02.2018 - 12:32

Legea a fost adoptată toamna trecută prevede ca educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Szijjarto şi Meleşcanu au convenit să coopereze în continuare în opoziţia lor faţă de această lege, astfel încât Ucraina să nu poată încălca drepturile dobândite de minorităţile sale etnice.

Cei doi oficiali au fost de acord de asemenea că guvernul ucrainean trebuie să discute această lege cu grupurile minorităţilor din ţară înainte de a o pune în aplicare şi totodată trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia referitoare la legea în cauză, a adăugat Szijjarto.

Ministrul de externe ungar a reiterat că guvernul de la Budapesta vrea să continue cooperarea cu România în problema legii educaţiei din Ucraina, pe baza respectului reciproc. "Un aspect al acestui fapt este că respectăm reciproc drepturile minorităţilor în conformitate cu standardele europene şi le consideră drept valori", a spus şeful diplomaţiei ungare.

Peter Szijjarto a menţionat că guvernul ungar urmăreşte îndeaproape situaţia liceului teologic din Târgu Mureş a cărui funcţionare a fost suspendată de România anul trecut. Guvernul ungar are încredere că România îşi va onora promisiunea făcută de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, de a rezolva situaţia acestei şcoli, a notat ministrul ungar. "Monitorizăm încontinuu această situaţie şi în acelaşi timp suntem în contact cu liderii UDMR", a mai spus el, potrivit MTI.

De menţionat că, potrivit portalului Rakurs.ua, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina a prelungit perioada de tranziţie pentru implementarea "articolului lingvistic" din noua Lege a educaţiei până în 2023, conform unui anunţ făcut săptămâna trecută ministrul educaţiei ucrainean Lilia Grinevici. Ministerul a acceptat în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia, a declarat la 1 februarie Lilia Grinevici în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Ţurcanu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al instituţiei.

Comentarii