10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăLegea Educației. De la învățământul agricol, la modificări cu dedicație pentru UDMR

Legea Educației. De la învățământul agricol, la modificări cu dedicație pentru UDMR

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, modificarea Legii educaţiei, introducând o prevedere potrivit căreia unităţile de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale pot fi înfiinţate şi de către autorităţi ale administraţiei publice locale, culte recunoscute, ministrul Educaţiei, persoane juridice de drept privat şi de Parlamentul României prin lege.

Au fost înregistrate 165 voturi pentru, 65 împotrivă şi 22 abţineri

Preşedintele Klaus Iohannis solicitase reexaminarea legii de modificare a Legii educaţiei care avea ca obiect reorganizarea şi funcţionarea liceelor cu profil agricol în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale, iar la dezbaterea cererii de reexaminare deputaţii au introdus o prevedere legată de înfiinţarea unităţilor de învăţământ în limbile minorităţilor naţionale.

“Unităţi de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale pot fi înfiinţate de către: a)autorităţi ale administraţiei publice locale sau judeţene, prin hotărâre; b) cultele recunoscute de lege; c) persoane juridice de drept privat; d) ministrul educaţiei naţionale, prin ordin; e) în condiţiile în care drepturile constituţionale garantate de Constituţie persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi de a putea fi instruite în această limbă nu se realizează în unităţi de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale, înfiinţate conform lit. a) şi d), pe baza solicitărilor, deşi există cereri ale părinţilor sau tutorilor legali ori ale organizaţiei minorităţii naţionale reprezentate în Parlamentul României, atunci exercitarea acestor drepturi se va asigura prin lege, înfiinţându-se unităţi de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale cuprinzând toate grupele, clasele de nivel preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal solicitate”, prevede textul adoptat.

PMP va ataca legea la Curtea Constituţională

Deputatul PMP Marius Paşcan a anunţat că PMP va ataca legea la Curtea Constituţională.

“Această propunere legislativă se referea la învăţământul agricol, iar cei de la UDMR au strecurat o şopârlă, un amendament discriminatoriu pentru cetăţenii majoritari. Un consiliu local, cultele pot să înfiinţeze o entitate de învăţământ.(…) Este neconstituţional. Vom sesiza CCR din nou”, a spus Paşcan.

El a susţinut că acest text introdus se referă de fapt la permiterea înfiinţării liceului teologic romano-catolic de la Tg. Mureş.

Deputatul liberal Daniel Gheorghe a anunţat că PNL ia în calul depunerea unei sesizări la CCR.

“PNL, care a votat împotriva propunerii, va lua în calcul foarte serios depunerea unei sesizări la CCR. Nu mai putem tolera astfel de abuzuri. Haideţi să nu mai legiferăm pentru cazuri particulare”, a mai spus Gheorghe.

În replică, deputatul UDMR Levente Vass a spus că un asemenea discurs nu ar trebui să se audă de la tribuna Parlamentului.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, Senatul este decizional.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă