21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăLaura Codruța Kovesi, ținută în suspans. Prima rundă de negocieri pentru procurorul...

Laura Codruța Kovesi, ținută în suspans. Prima rundă de negocieri pentru procurorul european a eșuat

Negociatorii Parlamentului European (PE) şi ai Consiliului Uniunii Europene nu au ajuns ieri la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, următoarea lor reuniune fiind prevăzută pentru data de 27 martie. Dacă nici pe 27 martie cele două instituții europene nu vor ajunge la un acord, vor fi organizate noi negocieri în luna aprilie.

”Atât Parlamentul European, cât şi Consiliul UE şi-au prezentat poziţiile. Consiliul a fost astăzi în defensivă, Delegaţia Parlamentului European a spus foarte clar că în Parlament a existat o procedură publică, transparentă şi democratică de audiere şi de stabilire a poziţiei Parlamentului, în timp ce în Consiliu nu a existat o astfel de procedură. Reprezentanţii Parlamentului au întrebat reprezentanţii Consiliului dacă au invitat candidaţii la dialog. De asemenea, reprezentanţii Parlamentului European au cerut clarificări legate de acel vot intermediar dat în Reuniunea ambasadorilor la UE care s-a desfăşurat în condiţii de totală netransparenţă. Nu ştim nici până astăzi ce s-a votat şi ce mandate de negociere au fost”, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureşan (PNL).

În plus, Parlamentul European doreşte ca la negocierile viitoare să fie invitat şi comitetul de selecţie format din experţi independenţi care, în prima etapă, a pus candidatul român pe primul loc pentru această poziţie. ”Consiliul este deocamdată împotriva acestei invitări a comitetului. Noi vrem să ţinem cât mai mult cont de poziţia experţilor şi vrem o decizie fundamentată”, a adăugat Mureşan.

 

Pașii următori

Delegaţia Parlamentului European a fost condusă ieri de europarlamentarul Claude Moraes şi au mai participat europarlamentarii Ingeborg Grässle şi Judith Sargentini. Delegaţia Consiliului a fost condusă de Finlanda şi au mai participat reprezentanţii Portugaliei şi Croaţiei.

Negocierile între PE şi Consiliul UE se impun pentru că Parlamentul European a optat pentru Laura Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european, în timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabill candidatului francez, Jean – Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims), Kovesi fiind pe locul al doilea. Echipa de negociere a PE cu Consiliul pentru poziţia de procuror şef al Parchetului European este formată din trei persoane: Claude Moraes (S&D, Marea Britanie), preşedintele comisiei LIBE Ingeborg Grassle (PPE, Germania), preşedinta comisiei CONT, Judith Sargentini (Verzi, Olanda).

În cazul unui acord între cele două instituții europene (Parlament și Consiliu), numele viitorului șef al Parchetului ar urma să fie votat în plenul Parlamentului European, dar votul este, în acest caz, o simplă formalitate.

Pe 27 februarie, Laura Codruța Kovesi a câştigat susţinerea Comisiei LIBE pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European. Laura Codruţa Kovesi a primit cele mai multe voturi în comisia LIBE, şi anume, 26 de voturi. Cei doi contracandidaţi la conducerea Parchetului European au obţinut mai puţine voturi, Jean-François Bohnert – nominalizat de Franţa – a primit 22 de voturi, iar Andres Ritter (Germania), un singur vot.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă