10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăLa 27 martie se împlinesc 105 ani de la unirea Basarabiei cu...

La 27 martie se împlinesc 105 ani de la unirea Basarabiei cu România. Președinții Camerelor Parlamentului, Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu, merg la Chișinău

Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, merg la Chișinău în ziua de 27 martie 2023, când se împlinesc 105 ani de la unirea Basarabiei cu România.

Imediat după aceea, la 28 martie, la Chișinău este programată cea de-a IX-a reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României (CCIE). Copreședinții Comisiei sunt deputații Petru Frunze (Republica Moldova) și Andrei Daniel Gheorghe (România). Din Republica Moldova, cei mai importanți oficiali așteptați la aceste evenimente sunt președintele Parlamentului, Igor Grosu, și șeful Guvernului, Dorin Recean.

La data de 23 martie 2023, premierul Nicolae Ciucă a fost în vizită la Chișinău. Nu există indicii că premierul României va fi la Chișinău și în ziua de 27 martie. Din delegația României, aflată pe 27 martie la Chișinău, face însă parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Separat, la 27 martie 2023, la Chișinău se desfășoară o conferință intitulată „105 ani de la unirea Basarabiei cu România. Alexandru Marghiloman şi principalii săi colaboratori – destine în istorie”. În localitatea Ialoveni vor fi dezvelite busturile lui Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț. Marghiloman era prim-ministru al României la data de 27 martie 1918. Ion Inculeț a fost președintele Sfatului Țării (Parlamentul) de la Chișinău, la acel moment. Vicepreședintele Sfatului Țării a fost Pan Halippa.

Unirea Basarabiei cu România a fost decisă, la Chișinău, de Sfatul Țării

Sfatul Țării este instituția care a decis, prin vot, unirea Basarabiei cu Regatul României.

Acum câteva zile, Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, opina că reunificarea Republicii Moldova cu România “este mult mai aproape ca realizare” decât intrarea Republicii Moldova, ca stat independent, în UE. „Ieșirea din periferia geopolitică poate fi satisfăcută pe deplin doar prin reunificarea cu România și nu doar prin aderarea la diferite structuri internaționale. Suntem europeni pentru că suntem români, nu devenim europeni pentru că vom adera la Uniunea Europeană!”, susține fostul premier al Republicii Moldova.

Republica Moldova a devenit, în anul 2022, candidat oficial la primirea în UE, simultan cu Ucraina. Nu există o dată limită pentru finalizarea procesului lor de integrare în Uniunea Europeană.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă