7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăKovesi, controlată pentru a treia oară de către Inspecția Judiciară

Kovesi, controlată pentru a treia oară de către Inspecția Judiciară

Inspecţia Judiciară a anunţat miercuri că a început acţiunea disciplinară faţă de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, după ce a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Aceasta este a treia acţiune disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciara împotriva şefei DNA.

“Procurorul şef al DNA a încălcat dispoziţiile explicite ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 611 din 03 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta  în faţa  Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din anul 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei”, a transmis Inspecţia Judiciară.

Inspectorii spun că prin neprezentarea în Comsie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Laura Codruţa Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat.

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a fost invitată de mai multe ori în comisia parlamentară pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Ea a refuzat să se prezinte şi a transmis comisiei o scrisoare în care a explicat că nu a acceptat invitaţia de a fi audiată deoarece nu deţine informaţii potrivit cărora în procesul electoral s-ar fi implicat persoane sau autorităţi cu scopul vicierii rezultatului scrutinului.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la modul în care va răspunde Kovesi.

Aceasta este a treia acţiune disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciară împotriva şefei DNA.

Inspecţia Judiciară a început în 12 ianuarie o acţiune disciplinară în cazul procurorului şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, care este acuzată de trei abateri disciplinare. O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA. Procurorului şef al DNA i se impută, între altele, manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.

O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, pentru “nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa..” constând  în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65  alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală”.

În 11 aprilie, Inspecţia Judiciară a anunţat că a început acţiunea disciplinară faţă de şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi, pentru că a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul judecător să facă controale la două servicii teritoriale. „(…) A încălcat cu ştiinţă dispoziţiile art.7 alin.(3) din Ordinul nr. 5/12.01.2016 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care se referă la competenţa de a dispune şi a efectua controlul tematic, (…) prin desemnarea consilierului procurorului şef al DNA, judecător detaşat (Dana Tiţian-n.r.), aflat într-o vădită stare de incompatibilitate pentru efectuarea controlului tematic la două servicii teritoriale”, arată Inspecţia Judiciară.

Inspectorii mai spun că, prin acest fapt, şefa DNA şi-a încălcat atribuţiile.

De asemenea, Inspecţia Judiciară susţinea că prin încălcarea regulamentului şi desemnarea unui magistrat aflat în incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalităţii, imparţialităţii şi regulilor fundamentale şi prestigiului şi credibilităţii actului de justiţie în înfăptuirea căruia a fost implicată Direcţia Naţională Anticorupţie.

Cele mai citite

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Claudiu Târziu (AUR): „Aberant, un elev român este amendat pentru patriotism!”

Senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se declară revoltat de cazul unui elev de liceu din...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă