Klaus Iohannis, sub lupa lui Dan Andronic. Ce anticipează editorialistul pentru anul 2018

În ultimele zile ale anului, editorialistul Dan Andronic lansează o serie de previziuni pentru 2018, în care analizează poziționarea politică a președintelui Klaus Iohannis și potențialul traseu pe care acesta l-ar putea parcurge, pornind de la circumstanțele actuale.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 29.12.2017 - 21:45

Într-un editorial marca EVZ, Dan Andronic îl pune sub lupă pe Klaus Iohannis, despre care spune că anul viitor va reprezenta un an de cotitură. Președintele în exercițiu are două răspunderi majore: 1) să se decidă dacă va mai candida și 2) care va fi programa pe care o va prezenta românilor.

„Este un an în care va trebui să se decidă dacă vrea un alt mandat. Cineva îmi arăta niște cifre din sondaje destul de îngrijorătoare pentru această perspectivă, întrucât procentele sale, care arată încrederea românilor, sunt fragile.”

Dan Andronic îl situează pe Iohannis între „Emil Constantinescu, președintele care a refuzat să mai candideze pentru un al doilea mandat, dându-i posibilitatea lui Ion Iliescu să câștige intrarea în istorie” și „Traian Băsescu, președintele care a decis să ducă o bătălie dură, având împotrivă aproape toată clasa politică și presa”. Dar, spre deosebire de situația lui Traian Băsescu, care a avut premise positive din start, de această dată, electoratul este marcat de o „nemulțumire generală”, care a determinat o scădere reprezentativă a capitalului de imagine a lui Iohannis.

Dan Andronic opinează că, indiferent de deciziile pe care le va lua, președintele va trebui să acționeze rapid, întrucât timpul este factorul determinant în politică. Conform afirmațiilor sale, anul 2018 „este un an tipic pre-campaniilor prezidențiale, în care Klaus Iohannis va deveni ținta atacurilor politicienilor din Opoziție”, iar președintele nu va fi străin de campaniile negative care vor începe chiar din primele zile.  

În subsidiar, jurnalistul face radiografia întregului mediu politic actual și evaluează potențialele strategii ale adversarilor lui Klaus Iohannis. Dan Andronic atrage atenția asupra faptului că, deși, în prezent, nu există niciun contracanditat viabil de Stânga / Centru-Stânga, aceasta nu este un motiv de liniște pentru Iohannis, întrucât oricând un astfel de candidat poate „să apară și să crească”.

Cât despre Dreapta, „Iohannis are motive de îngrijorare serioase în privința forței politice pe care ar putea să o arate PNL”, iar politica este „de multe ori imprevizibilă” și „trăsătura-cheie a politicienilor este nestatornicia”.

În acest context, editorialistul conchide că „forța liderilor de dreapta se măsoară cu popularitatea lui Liviu Dragnea”, adică „foarte jos”. Totuși, în ciuda acestor aparente avantaje, președintele Iohannis este obligat să găsească resurse pentru a-și clarifica viitorul politic.

Comentarii