19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis: Soluția de a dispersa total manifestația, condamnabilă și nejustificabilă

Klaus Iohannis: Soluția de a dispersa total manifestația, condamnabilă și nejustificabilă

Președintele României a condamnat intervenția Jandarmeriei împotriva manifestanților de vineri seara ca fiind dispropoționată, condamnabilă și nejustificată. Acesta, de asemenea, a declarat că „au trecut 3 zile şi nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei. În orice ţară cu oameni responsabili la conducere am fi avut cel puţin o demisie.”

„Mulţi oameni din diaspora au participat la aceste manifestări. Nu au fost aduşi de partide, cu autocarele sau plătiţi. Au venit din proprie iniţiativă, atătând un puternic simţ civic, revoltaţi de cum legiferează psd, de atacurile la statul de drept. Aceste demonstraţii au fost unele eminamente paşnice. Protestele au arătat tutoror adevărata faţă: românii ştiu să fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi, nu îşi merită etichetele primite de la voci iresponsabile din politică”, a afirmat preşedintele. 

Şeful statului a mai spus că toţi cei care ies în stradă au o voce legitimă care va trebui ascultată şi înţeleasă. 

„Violenţa şi reprimarea burtală a manifestaţiilor nu sunt acceptabile sub nicio formă, atacarea oamenilor, jurnaliştilor, femeilor şi copiilor este inacceptabilă, iar cei vinovaţi trebuie pedepsiţi indiferent cine şi de unde sunt, fie că vorbim de huligani sau de cei care nu au ştiut sau nu au vrut să îi izoleze.” Preşedintele face apel şi la societatea civilă să nu se lase descurajată de actuala situaţie, pentru că lucrurile se pot schimba în bine.

El a condamnat actele violente ale celor care au provocat jandarmii, în incerarea de a deturna protestul, afirmând că declaratiile ministrului de interne nu au convins, la fel cum nu au convins nici explicaţiile Jandarmeriei.

Iohannis a mai declarat că actuala conducere a PSD şi a Guvernului este „profund nocivă” şi a făcut apel la social-democraţi să ia în serios protestele din aceste zile.

„Oamenii se vor revolta şi în continuare dacă sunt ignoraţi. PSD trebuie să înţeleagă că actuala conducere a partidului şi a Guvernului este profund nocivă, cu efecte nebănuite pe termen lung. Fac un apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile şi să înţeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni şi nu împotriva lor”, a afirmat Iohannis.

Acesta a lansat și o ipoteză: cei care doresc „să îngenuncheze Justiţia şi lupta anticorupţie şi-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată şi falsă în societate”.

„Ne aflăm într-un moment de cotitură, de criză socială acută, în care trebuie să ne concentrăm pe protejarea unei societăţi civice democratice, civice europene, în care cei care încalcă legea sunt pedepsiţi, în care partidele reprezintă societatea şi nu grupuri infracţionale, în care normalitatea este regula şi nu excepţia. De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violenţe de stradă cu manifestări agresive. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze Justiţia şi lupta anticorupţie şi-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată şi falsă în societate?”, a susţinut Iohannis.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă