Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Klaus Iohannis se duce la Munchen, de unde se va întoarce cu 10.000 de euro

Preşedintele Klaus Iohannis pleacă vineri într-o vizită de două zile la München, unde îi va fi decernat Premiul ”Franz Josef Strauss-2018”, de către fundaţia germană "Hanns Seidel”.

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 01.06.2018 - 13:12

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat vineri într-o vizită de două zile la München, unde îi va fi decernat Premiul ”Franz Josef Strauss-2018”, de către fundaţia germană "Hanns Seidel”. Ceremonia de acordare a premiului va avea loc sâmbătă, la Palatul Regal din München - ”Allerheiligen-Hofkirche”. Preşedintele a anunţat că va dona suma de 10.000 de euro aferentă premiului Fundaţiei ”Un copil, o speranţă”.

Fundaţia ”Hanns Seidel” şi conducerea Uniunii Creştin-Sociale din Germania (CSU) au decis, în unanimitate, acordarea a premiului ”Franz Josef Strauss” preşedintelui Klaus Iohannis, pentru promovarea, în mod constructiv şi vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăţi unite şi a încrederii în proiectul european, precizează un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Distincţia ”Franz Josef Strauss” este însoţită şi de un premiu în valoare de 10.000 de euro, pe care preşedintele Klaus Iohannis a decis să îl doneze în scop caritabil Fundaţiei "Un copil, o speranţă”, care derulează proiecte în domenii precum sănătatea, educaţia şi asistenţa socială, printre acestea aflându-se şi programe pentru sprijinirea copiilor diagnosticaţi cu autism şi Sindromul Down. Fundaţia a primit, în cadrul ediţiei de anul acesta a Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţă Socială, premiul "Instituţia Anului”, ca încununare a celor 20 de ani de activitate în beneficiul copiilor vulnerabili şi al familiilor acestora.

În cadrul ceremoniei care se va desfăşura la München, discursul Laudatio va fi rostit de  Barbara Stamm, preşedintele Parlamentului din Bavaria. Vor mai susţine alocuţiuni preşedintele Fundaţiei Hanns Seidel, Ursula Männle, şi premierul landului bavarez, Markus Söder.

Acest premiu se decernează începând cu anul 1996 unor personalităţi care s-au făcut remarcate în politică, afaceri, societate şi cultură, care promovează pacea, libertatea, respectarea legii şi democraţia. Printre laureaţii premiului se numără fostul cancelar german Helmut Kohl, fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii George H. W. Bush, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi fostul secretar de stat american Henry A. Kissinger.

”Cred că este o recunoaştere a poziţiei mele publice, nu doar din ultimul an, ci din anii de când fac politică. Este un premiu care mă onorează. Fundaţia «Hanns Seidel» din Bavaria este una dintre cele mai vechi şi respectate fundaţii din Germania şi acest premiu a fost acordat doar câtorva politicieni şi mă simt onorat să mă număr, începând de sâmbătă, când voi primi premiul, între ei”, a declarat miercuri preşedintele Iohannis.

Întrebat ce va face cu cei 10.000 de euro pe care îi va primi împreună cu distincţia, Klaus Iohannis a precizat: ”Am decis să nu iau eu aceşti bani, ci să îi donez pentru un scop caritabil. Am găsit o fundaţie – Fundaţia ”, care are rezultate foarte frumoase şi va primi această sumă de bani”.

Barbara Stamm a primit Steaua României de la Klaus Iohannis

Cu prilejul vizitei la München, preşedintele Iohannis va decerna vineri Ordinul Naţional „Steaua Românieiˮ în grad de Comandor Barbarei Stamm, preşedintele Parlamentului landului Bavaria. Ceremonia va avea loc la sediul Consulatului General al României din München, înalta distincţie fiind acordată oficialului german în semn de recunoaştere şi apreciere pentru activitatea sa politică, pentru contribuţia deosebită avută la dezvoltarea relaţiilor româno-germane şi pentru proiectele sociale desfăşurate în România, precizează sursa citată.

Barbara Stamm este prima femeie preşedinte din istoria Parlamentului Bavariei. De-a lungul carierei sale politice, începute în 1969 ca membră a Uniunii Creştin Sociale, s-a distins ca partener constant al României, inclusiv din poziţia de Împuternicit al Guvernului bavarez pentru relaţia cu ţara noastră, precum şi în calitate de Preşedinte al Fundaţiei România-Bavaria pentru Asistenţă Socială.

Barbara Stamm a fondat în 1991 Asociaţia "Bayerische Kinderhilfe Rumänien e.V” prin intermediul căreia a dezvoltat un dialog foarte constructiv cu autorităţile române pe palierul asistenţei sociale. Asociaţia a desfăşurat numeroase acţiuni şi proiecte umanitare în judeţe precum Bihor, Botoşani, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Timiş şi Tulcea, în sprijinul copiilor, tinerilor şi femeilor în situaţii vulnerabile.

”Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu din nou în inima Bavariei, alături de dumneavoastră, pentru un moment foarte special. Astăzi am plăcutul prilej de a onora activitatea desfăşurată de doamna Barbara Stamm, Preşedinte al Parlamentului landului Bavaria. Distinsă doamnă Barbara Stamm, ataşamentului dumneavoastră faţă de România îi stau mărturie cele peste 100 de vizite pe care le-aţi efectuat în ţara noastră şi numeroasele acţiuni şi proiecte umanitare promovate în toate colţurile României, în special în judeţele Bihor, Botoşani, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Timiş şi Tulcea”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a menţionat că toate aceste proiecte au avut ca beneficiari mai ales copii, femei şi tineri aflaţi în nevoie de asistenţă.

”Chiar dumneavoastră personal aţi declarat, în anul 2000, că «v-aţi pierdut inima în România». În 1990, când aţi venit pentru prima oară în contact cu realităţile sociale deloc îmbucurătoare din România, aţi ales să nu fiţi indiferentă. Din contră, v-aţi implicat tot mai activ, atât prin dialogul foarte constructiv pe care l-aţi avut constant la toate nivelurile politice şi ale administraţiei centrale şi locale, precum şi prin proiectele derulate de Asociaţia «Bayerische Kinderhilfe Rumänien e.V», fondată la iniţiativa dumneavoastră în 1991. Totodată, v-aţi distins ca un partener pe termen lung al României din poziţia de Împuternicit al Guvernului bavarez pentru relaţia cu ţara noastră, ca şi în calitate de Preşedinte al Fundaţiei România-Bavaria pentru Asistenţă Socială. Meritele deosebite obţinute în această activitate asiduă v-au fost recunoscute de autorităţile române încă din anul 2000, când vi s-a conferit Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Ofiţer”, a mai afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a menţionat că Barbara Stamm deţine o solidă carieră politică, clădită cu eforturi proprii şi susţinute în cei aproape 50 de ani de când a decis să se implice în viaţa politică, devenind membră a Uniunii Creştin Sociale în 1969.

”Fiind unul dintre cei mai populari politicieni bavarezi, doamna Stamm şi-a pus amprenta hotărâtor asupra politicii de la nivelul landului, fiind supranumită «mama Landtag-ului bavarez». Ceremonia de astăzi este cu atât mai relevantă cu cât se desfăşoară în contextul unei triple aniversări: Centenarul României moderne, Centenarul republicii bavareze şi Bicentenarul statului constituţional bavarez, de la adoptarea Constituţiei bavareze în 1818, ceea ce îmi oferă prilejul să amintesc că doamna Barbara Stamm este prima femeie Preşedinte din istoria de 200 de ani a Parlamentului Bavariei. Activitatea politică impresionantă a doamnei Stamm s-a împletit constant şi armonios cu cea socială, înfăptuind însăşi esenţa activităţii politice, aceea de a fi în slujba cetăţeanului şi mai ales alături de cei vulnerabili. Dăruirea cu care s-a dedicat acţiunilor sociale în Germania şi peste hotare, perseverenţa, alături de consecvenţa cu care a respectat şi promovat principiile şi valorile creştin-sociale în acţiunile întreprinse în numeroasele calităţi oficiale deţinute, o califică fără îndoială drept sursă de inspiraţie pentru tinerele generaţii de politicieni şi nu numai”, a spus preşedintele.

Comentarii

loading...