Klaus Iohannis la CSM: „Justiția este independentă și trebuie să rămână așa”

Prezent la ședința CSM, președintele Klaus Iohannis a ținut să felicite Consiliul Superior al Magistraturii pentru performanțele obținute pe parcursul anului trecut și și-a exprimat convingerea că lucrurile vor continua în aceeași manieră.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 05.01.2018 - 12:41

Klaus Ionahhis a punctat pe transparență și distanțarea Justiției de orice influențe provenite din ale zone de interes.

În România, Justiția este independentă și trebuie să rămână așa. Ca președinte, o să fac tot ce pot să vă ajut să garantați independența Justiției: veți avea în mine un partener și un susținător constant pe care vă puteți baza. Trebuie să spun un lucru clar: eu sunt foarte mulțumit de cum a știut CSM și în 2017, dar și înainte, cum să acționeze și să se implice pentru a garanta independența Justiției. Eu cred și am încrederea că veți merge tot așa. Pentru România, nu există altă cale”, a eclarat Klaus Iohannis.

Președintele statului a făcut o scurtă retrospectivă a situației politice din 2017, axându-se pe subiectele aflate la ordinea zilei, care au marcat întregul an: OUG 13 și inițiativa modificării legilor Justiției.

Cea mai intensă preocupare s-a referit la Legile Justiției. Știm toți că a fost nevoie de îmbunătățirea unor legi. Anul 2017 a început cu o acțiune reporobabilă a Guvernului de atunci: încercarea de a promova Ordonanțe care urmau să schimbe fundamental statul, fără dezbatere. Românii s-au supărat. Au fost cele mai mari demonstrații publice pe care le-am avut, după Revoluție. Nefericita OUG 13 a fost hotărâtă în Guvern, retrasă; acel Guvern s-a dovedit a fi de scurtă folosință și schimbat, neuzual, de propriul partid. 

A urmat al doilea guvern, la nici un an după alegeri. Un semn de neclaritate din partea coaliției; este și acum în funcție. Au reapărut și reaprins discuții în jurul Legilor Justiției. A urmat o procedură pe care eu am considerat-o foarte netransprentă. S-a ales o procedură nemaivăzută, netransparentă și s-au ignorat, pe față, toate avizele sistemului: CSM a dat mai multe avize negative acestor modificări și cred că dvs. sunteți cei care știți cel mai bine dacă modificarea e fezabilă, magistrații și procurorii s-au adunat în forurile lor, au dat avize negative, au avertizat.”

Klaus Iohannis a afirmat că Justiția nu este negociabilă într-un stat democrat, așa cum se dorește a fi România:

Însă despre un lucru nu putem discuta, despre independența Justiției. Asta nu se poate discuta. Face parte din nucleul dur al democrației pe care vrem să o construim în România, face parte din valorile europene, din valorile de bază ale unui stat din secolul XX”, a fost concluzia șefului statului.

Comentarii