9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis la CSM: „Justiția este independentă și trebuie să rămână așa”

Klaus Iohannis la CSM: „Justiția este independentă și trebuie să rămână așa”

Klaus Ionahhis a punctat pe transparență și distanțarea Justiției de orice influențe provenite din ale zone de interes.

În România, Justiția este independentă și trebuie să rămână așa. Ca președinte, o să fac tot ce pot să vă ajut să garantați independența Justiției: veți avea în mine un partener și un susținător constant pe care vă puteți baza. Trebuie să spun un lucru clar: eu sunt foarte mulțumit de cum a știut CSM și în 2017, dar și înainte, cum să acționeze și să se implice pentru a garanta independența Justiției. Eu cred și am încrederea că veți merge tot așa. Pentru România, nu există altă cale”, a eclarat Klaus Iohannis.

Președintele statului a făcut o scurtă retrospectivă a situației politice din 2017, axându-se pe subiectele aflate la ordinea zilei, care au marcat întregul an: OUG 13 și inițiativa modificării legilor Justiției.

Cea mai intensă preocupare s-a referit la Legile Justiției. Știm toți că a fost nevoie de îmbunătățirea unor legi. Anul 2017 a început cu o acțiune reporobabilă a Guvernului de atunci: încercarea de a promova Ordonanțe care urmau să schimbe fundamental statul, fără dezbatere. Românii s-au supărat. Au fost cele mai mari demonstrații publice pe care le-am avut, după Revoluție. Nefericita OUG 13 a fost hotărâtă în Guvern, retrasă; acel Guvern s-a dovedit a fi de scurtă folosință și schimbat, neuzual, de propriul partid. 

A urmat al doilea guvern, la nici un an după alegeri. Un semn de neclaritate din partea coaliției; este și acum în funcție. Au reapărut și reaprins discuții în jurul Legilor Justiției. A urmat o procedură pe care eu am considerat-o foarte netransprentă. S-a ales o procedură nemaivăzută, netransparentă și s-au ignorat, pe față, toate avizele sistemului: CSM a dat mai multe avize negative acestor modificări și cred că dvs. sunteți cei care știți cel mai bine dacă modificarea e fezabilă, magistrații și procurorii s-au adunat în forurile lor, au dat avize negative, au avertizat.”

Klaus Iohannis a afirmat că Justiția nu este negociabilă într-un stat democrat, așa cum se dorește a fi România:

Însă despre un lucru nu putem discuta, despre independența Justiției. Asta nu se poate discuta. Face parte din nucleul dur al democrației pe care vrem să o construim în România, face parte din valorile europene, din valorile de bază ale unui stat din secolul XX”, a fost concluzia șefului statului.

Cele mai citite

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...

Camere video în școli pentru siguranța elevilor

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că utilizarea camerelor video în școli va garanta siguranța elevilor. De altfel, instituțiile abilitate și persoanele autorizate vor avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă