5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăPoliticăKlaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene

Klaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene

Klaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, care a avut loc la Praga. Liderii europeni au discutat despre războiul din Ucraina, criza energiei, economie şi schimbările climei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summitul Comunităţii Politice Europene a oferit oportunitatea unui dialog politic pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, reacţia la escaladările recente ale Federaţiei Ruse, asigurarea securităţii, situaţia în domeniul energiei şi asigurarea securităţii aprovizionării, schimbările climatice şi evoluţiile în plan economic.

Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis „a salutat iniţiativa de înfiinţare a Comunităţii Politice Europene, într-un punct de cotitură în istoria continentului, exprimând speranţa ca aceasta să contribuie la intensificarea coordonării politice şi a cooperării structurate între UE şi partenerii săi europeni, fără însă a constitui o alternativă la procesul de extindere a Uniunii.”

Şeful statului a ţinut un discurs în faţa liderilor europeni.

„Preşedintele României a evidenţiat în cadrul intervenţiei sale importanţa abordării în comun cu partenerii europeni a schimbărilor profunde de securitate din prezent, aspecte care solicită un răspuns european unit şi puternic. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat apelul pentru acţiuni hotărâte, coordonate şi solidare în faţa eforturilor continue ale Federaţiei Ruse de divizare a continentului european. Preşedintele României a pledat, totodată, pentru consolidarea mecanismelor de rezilienţă pentru a răspunde ameninţărilor hibride din partea Federaţiei Ruse, subliniind că reducerea dependenţelor, securitatea cibernetică şi protecţia infrastructurii critice trebuie să rămână prioritare”, a declarat Iohannis.

Preşedintele României a mai vorbit despre sprijinul pentru Ucraina şi despre situaţia din Marea Neagră.

„Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, de asemenea, necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina şi a evidenţiat demersurile complexe întreprinse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, economic, financiar, logistic şi umanitar. Pentru o înţelegere comună mai bună a ameninţărilor actuale de securitate, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa esenţială a cooperării cu alţi parteneri internaţionali care împărtăşesc aceleaşi valori, pledând pentru consolidarea cooperării UE-NATO şi pentru un Parteneriat Transatlantic solid, ca piatră de temelie a securităţii europene. Preşedintele României a subliniat, totodată, importanţa strategică a regiunii Mării Negre”, a precizat Klaus Iohannis.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Situație dificilă în Ucraina: În spitale se ia în considerare suspendarea operaţiilor care nu sunt esenţiale

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a transmis marţi că le-a cerut oficialilor regionali să ia în considerare suspendarea operațiilor care nu sunt esențiale, până când...

Naționala Portugaliei „a zdrobit” Elveția cu 6-1 și s-a calificat în sferturile Cupei Mondiale

Naționala de fotbal a Portugaliei s-a calificat marți seara în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar, învingând Elveția în optimi cu scorul...

Cum se împart banii din bugetul pe anul viitor

Guvernul vrea să adopte bugetul pentru anul următor până la sfârșitul săptămânii. În contextul războiului din Ucraina, Apărarea va primi alocări record, bani mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă