7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene

Klaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene

Klaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, care a avut loc la Praga. Liderii europeni au discutat despre războiul din Ucraina, criza energiei, economie şi schimbările climei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summitul Comunităţii Politice Europene a oferit oportunitatea unui dialog politic pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, reacţia la escaladările recente ale Federaţiei Ruse, asigurarea securităţii, situaţia în domeniul energiei şi asigurarea securităţii aprovizionării, schimbările climatice şi evoluţiile în plan economic.

Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis „a salutat iniţiativa de înfiinţare a Comunităţii Politice Europene, într-un punct de cotitură în istoria continentului, exprimând speranţa ca aceasta să contribuie la intensificarea coordonării politice şi a cooperării structurate între UE şi partenerii săi europeni, fără însă a constitui o alternativă la procesul de extindere a Uniunii.”

Şeful statului a ţinut un discurs în faţa liderilor europeni.

„Preşedintele României a evidenţiat în cadrul intervenţiei sale importanţa abordării în comun cu partenerii europeni a schimbărilor profunde de securitate din prezent, aspecte care solicită un răspuns european unit şi puternic. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat apelul pentru acţiuni hotărâte, coordonate şi solidare în faţa eforturilor continue ale Federaţiei Ruse de divizare a continentului european. Preşedintele României a pledat, totodată, pentru consolidarea mecanismelor de rezilienţă pentru a răspunde ameninţărilor hibride din partea Federaţiei Ruse, subliniind că reducerea dependenţelor, securitatea cibernetică şi protecţia infrastructurii critice trebuie să rămână prioritare”, a declarat Iohannis.

Preşedintele României a mai vorbit despre sprijinul pentru Ucraina şi despre situaţia din Marea Neagră.

„Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, de asemenea, necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina şi a evidenţiat demersurile complexe întreprinse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, economic, financiar, logistic şi umanitar. Pentru o înţelegere comună mai bună a ameninţărilor actuale de securitate, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa esenţială a cooperării cu alţi parteneri internaţionali care împărtăşesc aceleaşi valori, pledând pentru consolidarea cooperării UE-NATO şi pentru un Parteneriat Transatlantic solid, ca piatră de temelie a securităţii europene. Preşedintele României a subliniat, totodată, importanţa strategică a regiunii Mării Negre”, a precizat Klaus Iohannis.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...
Ultima oră
Pe aceeași temă