14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăKiev: Secretarul de stat, Dan Neculăescu, poartă discuții cu oficialii ucraineni

Kiev: Secretarul de stat, Dan Neculăescu, poartă discuții cu oficialii ucraineni

Neculăescu a evidenţiat importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică şi a reliefat rolul jucat de solidaritatea aliată în gestionarea ameninţărilor şi provocărilor, inclusiv la nivel regional. El a reamintit, totodată, atenţia specială acordată de ţara noastră consolidării în continuare a prezenţei NATO pe flancul estic, precum şi cooperării dintre Alianţă şi partenerii săi estici, arată sursa citată.

În contextul vizitei în Ucraina, secretarul de stat a avut o rundă de consultări cu ministrul ucrainean adjunct al Afacerilor Externe, Vasyl Bodnar, cu care a discutat principalele problematici de pe agenda relaţiilor bilaterale, cu accent pe necesitatea soluţionării durabile a aspectelor legate de dreptul la învăţământ în limba maternă pentru persoanele aparţinând minorităţii române din Ucraina.

Potrivit MAE, Neculăescu a reiterat preocuparea constantă a autorităţilor române în ceea ce priveşte protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, el a transmis omologului ucrainean necesitatea de a identifica soluţii, care să răspundă interesului legitim al minorităţii române din Ucraina de a beneficia de exerciţiul dreptului la educaţie în limba maternă, precizează sursa citată.

În cadrul discuţiilor a fost confirmat interesul pentru dezvoltarea cooperării economice, inclusiv pe dimensiunea transfrontalieră, în beneficiul celor două ţări.

Secretarul de stat a reamintit susţinerea constantă acordată de România parcursului european al Ucrainei şi a încurajat continuarea procesului cuprinzător de reforme necesar în vederea atingerii acestui obiectiv. El a reiterat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional, indică MAE.

Vineri, secretarul de stat Dan Neculăescu va avea, în calitate de copreşedinte al Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene pe tema protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, o întrevedere informală cu omologul ucrainean, Svitlana Fomeko, prim-adjunct al ministrului Culturii, mai arată MAE, citează AGERPRES.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă