Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Kiev: Secretarul de stat, Dan Neculăescu, poartă discuții cu oficialii ucraineni

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Dan Neculăescu a participat, joi, la Kiev, la Security Forum, unde a susţinut o intervenţie în cadrul panelului "Sensitive Eastern Europe and Burning Black Sea Region: Conflicts to Resolve", informează un comunicat al MAE.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 12.04.2018 - 20:48

Neculăescu a evidenţiat importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică şi a reliefat rolul jucat de solidaritatea aliată în gestionarea ameninţărilor şi provocărilor, inclusiv la nivel regional. El a reamintit, totodată, atenţia specială acordată de ţara noastră consolidării în continuare a prezenţei NATO pe flancul estic, precum şi cooperării dintre Alianţă şi partenerii săi estici, arată sursa citată.

În contextul vizitei în Ucraina, secretarul de stat a avut o rundă de consultări cu ministrul ucrainean adjunct al Afacerilor Externe, Vasyl Bodnar, cu care a discutat principalele problematici de pe agenda relaţiilor bilaterale, cu accent pe necesitatea soluţionării durabile a aspectelor legate de dreptul la învăţământ în limba maternă pentru persoanele aparţinând minorităţii române din Ucraina.

Potrivit MAE, Neculăescu a reiterat preocuparea constantă a autorităţilor române în ceea ce priveşte protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, el a transmis omologului ucrainean necesitatea de a identifica soluţii, care să răspundă interesului legitim al minorităţii române din Ucraina de a beneficia de exerciţiul dreptului la educaţie în limba maternă, precizează sursa citată.

În cadrul discuţiilor a fost confirmat interesul pentru dezvoltarea cooperării economice, inclusiv pe dimensiunea transfrontalieră, în beneficiul celor două ţări.

Secretarul de stat a reamintit susţinerea constantă acordată de România parcursului european al Ucrainei şi a încurajat continuarea procesului cuprinzător de reforme necesar în vederea atingerii acestui obiectiv. El a reiterat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional, indică MAE.

Vineri, secretarul de stat Dan Neculăescu va avea, în calitate de copreşedinte al Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene pe tema protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, o întrevedere informală cu omologul ucrainean, Svitlana Fomeko, prim-adjunct al ministrului Culturii, mai arată MAE, citează AGERPRES.

Comentarii

loading...