4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăIordache către Toader: Ministrul nu poate plasa Parlamentului sarcina de a rezolva...

Iordache către Toader: Ministrul nu poate plasa Parlamentului sarcina de a rezolva criza de la DNA

Fostul ministru Iordache avertizează însă că actualul ministru Toader nu va putea plasa responsabilitatea către Parlament în ceea ce priveşte decizia în cazul șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, informează Mediafax.

Florin Iordache a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Slatina, că Tudorel Toader nu mai poate să repete ceea ce a făcut în cazul Legilor Justiţiei, pasând responsabilitatea către Parlament.

„Procedural şi legal, ministrul Justiţiei nu are cum să «arunce» în curtea Parlamentului raportul DNA, aşa cum s-a întâmplat cu Legile Justiţiei. Dacă vă uitaţi în Legea 304, dumnealui poate să prezinte un raport. Acel raport nici nu se votează, nici nu se adoptă. Dacă discutăm de o decizie de revocare, este un act unilateral al ministrului. Parlamentul nu poate interveni în această procedură de revocare pentru că nu-i permite legea. Aştept şi eu să vină cu această evaluare, joi, iar singurul pas procedural este acela de a solicita revocarea, avizul CSM-ului şi al preşedintelui. Gradul de aşteptare este foarte mare şi şi eu aştept să văd ce ne va spune ministrul Toader”, a afirmat Iordache.

Prezent la aceeaşi conferinţă de presă, vicepremierul Paul Stănescu, a declarat că indiferent de propunerea ministrului Justiţiei, Klaus Iohannis nu va accepta revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

„Preşedintele a spus un lucru foarte important, joi seara, că e foarte mulţumit de cum funcţionează Direcţia Naţională Anticorupţie. Probabil că se poate cere, dar revocarea este atributul domnului preşedinte Iohannis”, a spus Stănescu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că va prezenta în camerele reunite ale Parlamentului raportul privind activitatea DNA, DIICOT şi a Ministerului Public, urmând ca săptămâna următoare, joi, să prezinte public concluziile privind activitatea DNA.

“Înainte de a accepta demnitatea de ministru al Justiţiei, am discutat cu liderii coaliţiei de guvernare. Am primit garanţii de neimplicare a factorului politic în activitatea ministerului, în deciziile pe care le voi lua ca ministru al Justiţiei, ceea ce s-a respectat şi se respectă şi în prezent. Voi prezenta în camerele reunite ale Parlamentului raportul privind activitatea desfăşurată la nivelul Ministerul Public, DIICOT, DNA. Prezentarea respectivului raport constituie o obligaţie a Ministrului Justiţiei. Distinct de raportul pe care îl voi prezenta în Parlament, săptămâna următoare, în cursul zilei de joi, la o oră pe care o voi anunţa în timp util, voi face o informare de presă în care voi prezenta conţinutul şi concluziile raportului cu referire la activitatea DNA”, a declarat Tudorel Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi seara, că nu vede, “momentan”, motive pentru revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

“Revocarea constat că este o preocupare intensă în spaţiul public. Momentan, sincer, nu văd motive de revocare, dar s-ar putea să existe unele pe care nu le cunosc eu şi pe care le cunoaşte ministrul Justiţiei. În acest caz, cu siguranţă domnul ministru va veni extrem, extrem de bine documentat dacă ar solicita aşa ceva. Acum, nu cunosc motive de revocare. (…) M-ar surprinde, ca aşa, cvasi peste noapte, să apară motive serioase şi bine fundamentate pentru o ipotetică solicitare de revocare”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă