23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis: "Guvernul apelează la un sabotaj bugetar împotriva președinției"

Iohannis: “Guvernul apelează la un sabotaj bugetar împotriva președinției”

“În privinţa Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României consideră că rectificarea bugetară anunţată reprezintă o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca prin constrângeri bugetare activitatea unei instituţii fundamentale. Consecinţele sunt grave asupra acţiunilor preşedintelui României şi, implicit, a reprezentării statului român. După ce în repetate rânduri actuala majoritate parlamentară a încercat să amputeze prerogativele preşedintelui României, acum Guvernul apelează la această formă de sabotaj bugetar”, a declarat Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că rectificarea bugetară anunţată de Guvern reprezintă “o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca prin constrângeri bugetare activitatea unei instituţii fundamentale”, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

“În privinţa Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României consideră că rectificarea bugetară anunţată reprezintă o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca prin constrângeri bugetare activitatea unei instituţii fundamentale. Consecinţele sunt grave asupra acţiunilor preşedintelui României şi, implicit, a reprezentării statului român. După ce în repetate rânduri actuala majoritate parlamentară a încercat să amputeze prerogativele preşedintelui României, acum Guvernul apelează la această formă de sabotaj bugetar. Indiferent ce cred decidenţii politici aflaţi la guvernare, aici nu este vorba despre Klaus Iohannis, aici este vorba despre statul român, dar şi despre cetăţenii săi”, a declarat Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui, rectificarea bugetară nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este “un instrument de sancţionare bugetară a adversarilor politici şi instituţiilor nesubordonate PSD”.

Totodată, Mădălina Dobrovolschi a precizat că Administraţia Prezidenţială a aflat săptămâna trecută, din declaraţiile premierului, şi ulterior dintr-un document publicat pe site-ul Guvernului, că figurează pe o listă în care se regăsesc instituţiile statului care vor avea o rectificare negativă de peste 10 milioane de lei.

“Includerea Administraţiei Prezidenţiale pe lista respectivă este cu atât mai surprinzătoare cu cât Ministerul Finanţelor Publice ne-a informat iniţial că bugetul va fi diminuat cu 2,869 milioane de lei, reprezentând sumele reţinute în procent de 10% de la titlurile ‘Bunuri şi servicii’ şi ‘Cheltuieli de capital’. În cursul zilei de vineri, 3 august 2018, în urma discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului şi ai Administraţiei Prezidenţiale, purtate după publicarea documentului menţionat pe site-ul Guvernului, am aflat că, de fapt, bugetul instituţiei prezidenţiale este propus pentru diminuare cu 11,109 milioane de lei, sumă rezultată din reduceri de 13 milioane de lei, concomitent cu suplimentarea necesară a cheltuielilor de personal”, a arătat Dobrovolschi.

Ea a precizat că Administraţia Prezidenţială a transmis către Guvern o adresă în care arată de ce o asemenea rectificare de amploare, aproximativ 19% din bugetul aprobat, ar bloca efectiv activitatea în acest an, prezentând în mod argumentat necesităţile de finanţare pentru trimestrul al III-lea din acest an.

“Guvernul a ignorat cu bună ştiinţă toate argumentele şi a menţinut decizia reducerii creditelor bugetare, după cum rezultă din proiectul de ordonanţă publicat aseară pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, pentru consultare publică. Avem, astfel, dovada clară că reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale este o decizie arbitrară, bazată pe raţiuni strict politice. În aceste condiţii, Guvernul îl împiedică pe preşedintele României să îşi ducă la îndeplinire exercitarea atribuţiilor sale constituţionale”, a spus Mădălina Dobrovolschi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al şefului statului, în cursul zilei de marţi Administraţia Prezidenţială a trimis o nouă adresă Ministerului Finanţelor, în care a cerut modificarea fişei de rectificare bugetară conform celor convenite iniţial cu reprezentanţii ministerului.

“Stabilirea bugetului fiecărei instituţii intră în competenţa Guvernului, dar Guvernul nu poate afecta prin deciziile sale funcţionarea niciunei instituţii a statului. Procedând în acest fel, Guvernul ar utiliza practic finanţele publice ca pe un instrument politic”, a mai arătat Dobrovolschi.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă