17.6 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăPoliticăIohannis s-a întâlnit cu ambasadorii statelor UE de la București

Iohannis s-a întâlnit cu ambasadorii statelor UE de la București

În cadrul discuțiilor, au fost abordate teme aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 12-13 decembrie a.c., subiecte internaționale, precum și de politică internă, mai notează Știripesurse.ro.

În ceea ce privește politica europeană, președintele Klaus Iohannis a arătat că își dorește să contribuie la identificarea și agrearea unor soluții care să răspundă marilor provocări cu care se confruntă Uniunea, precum combaterea schimbărilor climatice, migrația, multilateralismul sau securitatea cetățenilor. În acest sens, președintele României s-a referit la importanța menținerii unității și coeziunii în Uniunea Europeană și a evidențiat că principiile majore care vor ghida acțiunile țării noastre vor fi nevoia de se a evita diviziunile între statele membre, mai multă convergență și echitate și apropierea Uniunii Europene de cetățenii săi.

Cu privire la noul cadru instituțional european, președintele Klaus Iohannis a subliniat că își dorește instituții europene solide și eficiente, capabile să genereze rezultate în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. Totodată, Președintele României a menționat că noua Comisie Europeană va trebui să gestioneze cu atenție așteptările cetățenilor europeni și ale statelor membre, prin elaborarea unui program de lucru care să pună în aplicare prioritățile comune stabilite de Agenda Strategică a UE 2019-2024 și asigurarea echilibrului, unității și egalității între statele membre. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a menționat că rolul președintelui Consiliului European este esențial în asigurarea unității în procesul de luare a deciziilor, pentru succesul proiectului european.

Un alt subiect discutat în cadrul întâlnirii l-a reprezentat viitorul buget al Uniunii Europene. În acest context, președintele României a accentuat că este prioritar să se ajungă la un acord privind un viitor buget echilibrat, care să răspundă atât noilor priorități ale Uniunii, cât și nevoii de finanțare corespunzătoare pentru politicile tradiționale, respectiv coeziunea și politica agricolă comună. Totodată, referindu-se la noua propunere a Președinției finlandeze a Consiliului UE cu privire la cifrele avansate pentru bugetul Uniunii, președintele Klaus Iohannis a menționat că, în opinia sa, această propunere face și mai dificilă ajungerea la un consens între statele membre.

De asemenea, Președintele României s-a referit la președinția română la Consiliul UE din primul semestru al anului 2019, subliniind rezultatele foarte bune înregistrate de autoritățile române în condiții extrem de dificile.

Referitor la Brexit, președintele Klaus Iohannis a menționat că, la reuniunea Consiliului European din decembrie, va avea loc o discuție legată de rezultatul alegerilor anticipate din 12 decembrie și a reiterat faptul că soluția cea mai bună este retragerea Marii Britanii din Uniune pe baza Acordului care a fost convenit între UE27 și Guvernul Regatului Unit.

În cadrul întâlnirii cu ambasadorii statelor membre UE, Președintele României a făcut o evaluare a rezultatelor Summitului NATO de la Londra, subliniind că s-au obținut rezultate importante și a fost transmis un puternic mesaj de unitate.

Totodată, au fost abordate și cele mai recente evoluții privind situația din Republica Moldova.

În ceea ce privește politica internă, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța votului pro-european dat de cetățenii români la alegerile europene, la referendumul din 26 mai și la alegerile prezidențiale, în urma căruia climatul politic din România s-a îmbunătățit semnificativ. Românii au transmis, astfel, un puternic mesaj de atașament față de valorile europene, democrație, stat de drept, independența justiției și continuarea luptei împotriva corupției.

Președintele României și-a exprimat încrederea că noul guvern va lua cele mai bune decizii și va găsi soluțiile legislative cele mai potrivite pentru implementarea obiectivelor care să răspundă așteptărilor pe care le au cetățenii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă