23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis: PSD vrea să evite să repare legile Justiţiei

Iohannis: PSD vrea să evite să repare legile Justiţiei

“După ce am făcut consultări cu partidele – şi mi s-a părut normal după alegeri să chem partidele şi să discutăm cum se pune în practică -, le-am propus un pact. PNL imediat a ieşit şi a spus: foarte bine, semnăm acest pact. Este exact ce vor românii, asta e scris în pact, să schimbăm Constituţia aşa cum au votat oamenii la referendum, să interzicem ordonanţele, să interzicem amnistia, dar şi să revenim la discuţia pe legile justiţiei, care au fost stricate tot de PSD şi le-am spus-o în faţă la consultări la pesedişti: voi le-aţi stricat, nu aveţi decât să veniţi şi să le reparaţi la loc. Mi se pare normal. În acelaşi fel le-am propus să se mişte, dar iute, şi să schimbe legislaţia şi organizarea pentru alegeri”, a spus şeful statului la lansarea cărţii sale “EU.RO. Un dialog deschis despre Europa” de la Târgul de Carte “Alba Transilvana”.

Preşedintele a amintit de problemele de la votul din diaspora.

“Aţi văzut că iarăşi în străinătate şi-au bătut joc de românii noştri. Au stat oamenii cu miile la cozi, mulţi în ploaie, mulţi au rămas afară seara. Nu se poate. Cam aceste lucruri le-am scris frumos în pact. PNL a zis că da, USR – care a avut un rezultat de asemenea notabil, au spus da. PNL şi USR, fără condiţii, semnează. Ei, cine face fiţe? PSD-ul. Păi se poate? După ce şi-au luat-o la vot, oamenii s-au exprimat clar. Lumea se aşteaptă acum să facă ce trebuie. Nu fac, fiindcă au în continuare în Parlamentul nostru o majoritate toxică. Majoritatea pesedistă de acum din Parlament este o majoritate toxică. Au venit cu fel şi fel de poveşti, că domn’e mai trebuie să adăugăm şi una şi alta, chestiuni de ale lor, doar ca să nu semneze, doar ca să nu facă ce le-au cerut românii. Acum, PSD caută tot felul de şmecherii să se eschiveze, să nu semneze pactul, să nu repare legile justiţiei, să nu repare legile pentru următoarele alegeri’, a adăugat Iohannis.

Potrivit acestuia, majoritatea parlamentară este una toxică şi a arătat că aceasta poate fi schimbată prin vot. De asemenea, preşedintele Iohannis a precizat că deja o nouă majoritate începe să se contureze, cu PNL pe post de “locomotivă”.

“Trebuie să înţelegem bine ce înseamnă asta. Până când această majoritate pesedistă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu şi oamenii trebuie să înţeleagă că aici e nevoie de multă voinţă şi multă determinare pentru a trece prin toate alegerile, fiindcă în Parlamentul nostru se poate construi o majoritate serioasă, pentru români, pentru România, o majoritate care începe să se contureze cu semnarea pactului şi o să lucrăm cu ea, cu PNL pe post de locomotivă, cu USR, cu cine va mai veni. Există în România forţe politice responsabile, dar ele trebuie votate ca să ajungă să aibă o majoritate în Parlament. Or, pentru asta trebuie să mergem şi la prezidenţiale, şi la locale, fiindcă vrem guvernare bună şi fiecare în comunitatea lui şi în final trebuie să mergem la parlamentare şi să le dăm lecţia finală pesediştilor, altfel nu se poate”, a mai declarat şeful statului.

Iohannis şi-a prezentat la Alba Iulia cea de-a treia carte, arătând că acest volum “vine în interesul românilor pentru afacerile europene”.

“Cartea este una de informare publică, se adresează dumneavoastră, tuturor celor care vreţi să ştiţi câte ceva despre Uniunea Europeană”, a explicat Iohannis.

Evenimentul de lansare a fost moderat de managerul Bibliotecii Judeţene Alba “Lucian Blaga”, Silvan Stăncel.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că invită partidele să semneze un acord naţional pentru România europeană.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD, a declarat că social-democraţii vor depune amendamente la pactul politic propus de preşedintele Iohannis.

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă