19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis: Propunerile pentru Transporturi și Dezvoltare vor fi refuzate în cursul acestei...

Iohannis: Propunerile pentru Transporturi și Dezvoltare vor fi refuzate în cursul acestei săptămâni

“Aceste două propuneri vor fi refuzate în cursul acestei săptămâni. Într-o zi, două vor fi finalizate documentele şi reexpediate la Guvern”, a precizat Iohannis, la Palatul Cotroceni, citează Agerpres.

El a adăugat că motivele refuzului vor fi cunoscute din scrisori.

“Sunt chestiuni juridice care trebuie foarte bine studiate şi recomand să se studieze. Nu am primit niciun fel de alte propuneri şi discuţiile pe care le-am purtat nu au vizat alte propuneri. (…) Rezolvarea este foarte simplă, nu are decât partea guvernamentală să citească cu atenţie legislaţia invocată de mine, iar PSD nu are decât să vină cu nişte propuneri care să mă convingă că ministerele vor fi bine conduse”, a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, Guvernul trebuie să îndeplinească condiţiile, respectiv să prezinte actele celor nominalizaţi “în conformitate cu legislaţia în vigoare”.

“Legea este obligatorie şi pentru Guvern în România, iar PSD să vină cu propuneri care mă conving pe mine şi pe toţi ceilalţi că ministerele vor fi bine conduse”, a subliniat Klaus Iohannis.

 

Toni Greblă: În acest caz nu avem decât să sesizăm CCR

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat, luni, pentru Mediafax că dacă şeful statului va relua aceleaşi motive pentru a invoca refuzul celor doi miniştri, atunci Executivul ”nu poate decât să sesizeze CCR” pentru a constata existenţa unui conflict juridic de natură constituţională.

”După ce vom vedea că răspunsul preşedintelui va fi acelaşi cu cel pe care l-am mai primit, nu avem decât să sesizăm Curtea Constituţională. Mai întâi să vedem motivele refuzului, care sunt foarte importante şi pentru noi, dar şi pentru preşedinte”, a declaratsecretarul general al Guivernului, Toni Greblă.

 

Cătălin Rădulescu: Trebuie suspendat. Nu face bine poporului român

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, luni, pentru Mediafax, că, indiferent dacă România deţine sau nu preşedinţia Consiliului UE, preşedintele Klaus Iohannis ”trebuie suspendat”, pentru că ”nu face bine poporului român” şi nu are ”niciun fel de legătură cu Constituţia”.

”Eu cred că acest preşedinte indiferent că suntem la preşedinţia Consiliului UE, nu face bine poporului român. Acest om nu are niciun fel de legătură nici cu Constituţia, nu vrea să facă absolut nimic din atributele constituţionale, nu respectă nicio decizie a Curţii Constituţionale. Acest om trebuie suspendat. Trebuie pus un preşedinte care să numească miniştri, nu-i posibil să stai tu de o lună jumătate, fără miniştri, să numească procuror general, să revoce procuror general, să numească procurorul DNA, şeful DNA care a fost propus de ministrul Justiţiei”, a declarat Cătălin Rădulescu.

El a mai spus că le va cere colegilor săi să decidă suspendarea din funcţie a şefului statului.

”O astfel de atitudine neconstituţională eu nu am văzut nici măcar la Traian Băsescu. Nu se justifică în niciun fel de motiv să fie susţinut preşedintele în continuare. În momentul în care un preşedinte nu a respectat o decizie a CCR, atunci Parlamentul l-a revocat”, a adăugat deputatul PSD.

 

Zegrean: Preşedintele poate să refuze numirea ori de câte ori găseşte motive de nelegalitate

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat, luni, pentru Mediafax, că părerea sa este că nici cei care au făcut propunerile în cazul miniştrilor de la Transporturi şi Dezvoltare nu au sperat că ele vor fi acceptate de preşedinte, fiindcă „se forţează” lucrurile.

“Eu cred că nici cei care au făcut propunerea nu au sperat că va fi acceptată de preşedinte, fiindcă pur şi simplu se forţează lucrurile, absolut în zadar pentru că preşedintele a anunţat că nu îi va numi. Dacă o dată nu e numit, a doua oară nu e numit, a treia oară cu ce e mai bun decât primele două dăţi?! Mai mult, într-o o decizie recentă, Curtea Constituţională a preluat dintr-o decizie mai veche în care se spune că preşedintele poate să refuze ori de câte ori găseşte motive de nelegalitate în propunerile făcute. Deci, suntem în situaţia în care preşedintele, probabil, a găsit astfel de motive şi de aceea refuză să îi numească”, a spus Augustin Zegrean.

Zegrean a mai spus că l-a ascultat pe Klaus Iohannis, când a declarat cum ar trebui să fie miniştrii propuşi şi a crede că „aici trebuie căutat răspunsul”.

„Astăzi (n.r. – luni) l-am auzit şi eu pe preşedinte spunând că guvernul ar trebui să facă propuneri care să îl convingă pe domnia sa, respectiv pe domnul preşedinte şi pe ceilalţi, şi să zică că propunerile făcute sunt în regulă şi că oamenii propuşi pot să îndeplinească misiunea care li s-a încredinţa prin numire. Aici trebuie căutat răspunsul şi se pare că preşedintele l-a găsit”, a mai declarat fostul preşedinte al CCR.

 

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă