8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăIohannis o desemnează pe Rovana Plumb ministru interimar al Educaţiei

Iohannis o desemnează pe Rovana Plumb ministru interimar al Educaţiei

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul pentru constatarea vacanţei unei funcţii de membru al Guvernului prin demisia lui Valentin Popa, ministrul Educaţiei Naţionale.

De asemenea, şeful statului a semnat decretul pentru desemnarea ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ca ministru interimar al educaţiei naţionale.

Rovana Plumb a fost propusă ministru interimar al Educaţiei de către premierul Viorica Dăncilă.

Valentin Popa a demisionat joi din funcţia de ministru al Educaţiei, susţinând că motivele demisiei sale sunt legate exclusiv de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale. Valentin Popa a afirmat că solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev şi că toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România.

În aceeaşi zi, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost abrogat articolul privind predarea limbii române pentru minorităţile naţionale, măsură cerută de UDMR şi care a dus la demisia lui Valentin Popa. Prin OUG aprobată joi s-a stabilit că predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face de către cadrele didactice de la clasele respective.

UDMR a transmis, după adoptarea OUG, că prin anularea articolului referitor la predarea limbii române Guvernul a acceptat argumentele copiilor, părinţilor maghiari, cadrelor didactice şi ale UDMR şi a înţeles că măsura instituită de ministrul Educaţiei a fost neîntemeiată şi inadecvată din punct de vedere profesional.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă