8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăIohannis: "Nu se pune problema revocării. Nu îmi este frică de suspendare"

Iohannis: “Nu se pune problema revocării. Nu îmi este frică de suspendare”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, referitor la decizia CCR cu privire la revocarea lui Kovesi, că nu dorește să comenteze momentan subiectul, așteptând motivarea Curții. Totuși, Klaus Iohannis a transmis că „procurorii trebuie să fie independenți” și că va respecta statul de drept.

„Nu o sa comentez aceasta parte, fiindca asa cum am spus astept motivarea Curtii, pe care o vom citit pana cand o vom inttelege, dupa care voi comunica ce trebuie facut sau ce voi face eu mai exact. Insa la momentul acesta pot sa va spun doua-trei lucruri care tin evident de aceasta tema. Aceasta decizie a Curtii aparent vorbeste doar despre o chestiune foarte concreta de revocare sau nerevocare a procurorului-sef. In realitate sunt mult mai multe teme, bunoara statutul procurorilor. Eu sunt convins si voi actiona in consecinta ca procurorii trebuie sa fie independenti, in niciun caz subordonati politic, unui politician, fie el si ministru. In consecinta, orice am face in Romania, ca stat, trebuie sa asigure independenta justitiei. Este adevarat, avem un articol in constitutie care spune ca trebuie sa actioneze sub autoritate. Eu inteleg ca ministrul justitiei trebuie sa apere pe procurori, deci autoritatea ministrului ar trebui sa fie orientata inspre inlesniea muncii procurorilor, in niciun caz nu isneamna si nu poate sa insemne ca procurorii sunt in subordinea ministrului, deci oricine si orice ar spune nu-i poate plasa sub un politican.”, a spus Klaus Iohannis.

 

Decizia CCR nu poate fi discutată prin intermediul unui referendum

 

Klaus Iohannis reacţionează la scenariul convocării unui referendum după decizia CCR care îl obligă să semneze decretul de revocare a şefei DNA.

“Este, sigur, o discutie care se poate purta, daca se impune sau nu un referendum. Aici apar anumite riscuri. O decizie a CCR nu poate fi discutata prin referendum. Prin referendum pot fi discutate problemele din punct de vedere al constructiei statului. Statul are o abordare clara: independeta procurorilor si nesubordonarea politicului. Acest lucru este foarte bine ancorat in legislatia romaneaca si nu cred ca trebuie supus acum unei consultari populare. Dar, sigur, vedem ca sunt tot mai multi politicieni care pun sub semnul intrebarii anumite aspecte ale independenti justitiei si sigur ca poate fi organizat un referendum”, a declarat Iohannis.

 

În nicio societate normală, un miting de protest nu se asociază cu cei de la putere

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că mitingul anunțat de PSD este „o abordare caraghioasă și populistă”, având în vedere că social democrații au toată puterea.

„Mitingurile sunt o formă de prostest și protestul se asociază în mod normal cu opoziția sau cu societatea civilă nemulțumită de guvernare. În nicio societate normală, un miting de protest nu se asociază cu cei de la putere. Cei de la putere au Guvernul, au Parlamentul, au toate instrumentele pentru a rezolva problemele țării. Mi se pare o abordare caraghiasă și pur populistă”, a spus Klaus Iohannis.

Poziție dură exprimată de președintele României, Klaus Iohannis, cu privire la judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, al cărui mandat a expirat în urmă cu un an de zile. 

“Da, consider că este o problemă şi nu este deloc o problemă simplă. Într-adevăr, toată lumea aşteaptă ca primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia să fie CCR şi află, în ultima vreme, că au apărut îndoieli. Au apărut semne de întrebare privind o decizie a Curţii, care chiar ea a declarat că un mandat nu poate depăşi nouă ani, dar în fapt este un judecător care se află de zece ani acolo. Nu e simplu să tranşăm această chestiune, e foarte regretabilă, că avem această situaţie, pentru că prin tolerarea acestor mandate mai lungi, CCR s-a pus singură în situaţia să îi fie chestionată respectarea Constituţiei. (…) Preşedintele României nu are nicio atribuţie practică în a constata vacanţa unui mandat, dar cred că CCR trebuie să analizeze cu maximă răspundere această chestiune, pentru a nu rămâne o umbră. Eu voi respecta Constituţia indiferent de ce se întâmplă”, a declarat Iohannis astăzi.

 

Tudorel Toader reacționează pe Facebook

 

“A nu se confunda independenta procurorilor in instrumentarea cauzelor/constand in administrarea probatoriului, adoptarea solutiilor legale/, cu faptul ca acestia isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului justitiei, referitoare la administrarea justitiei sau promovarea politicii penale !”, își încheie postarea ministrul Justiției.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă