19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis la summit-ul NATO: De acord cu Trump și îngrijorat de Liviu...

Iohannis la summit-ul NATO: De acord cu Trump și îngrijorat de Liviu Dragnea

La finele unei întâlniri foarte tensionat al Alianței Nord-Atlantice, președintele Klaus Iohannis a afirmat, într-o declarație de presă, că a fost un summit „chiar interesant” cu „concluzii bune”.

Iohannis a declarat că România a obținut două lucruri pe care acesta le consideră importante. În primul rând, un centru de comandă operațional (între nivelul tactic și cel strategic) ce va găzdui 400 de ofiteri de stat major din toate țările NATO. În al doilea rând, o îmbunătățire a statutului brigazii internaționale – ea a devenit permanentă.

Un al treilea rezultat subliniat de președintele Iohannis, o întreagă sesiune a fost organizată la inițiativa României – sesiunea despre Marea Neagră. Alianța are acum planuri pentru regiunea Mării Negre, lucruri obținute prin „multă persuasiune”.

Din perspectiva președintelui, „postura NATO a fost întărită la acest summit.”

Cu privire la sesiunea neprogramată de astăzi, unde Donald Trump a pus presiune pe Aliați să contribuie maimult la NATO, Klaus Iohannis a declarat că a fost vorba de o discuție intensă „despre bani”, dar că nu se pune problema ruperii NATO. Președintele a subliniat că avem aliați care și în ziua de astăzi cheltuie sub 1% din PIB, dar că aceștia s-au angajat să-și crească cheltuielile pentru apărare. S-a discutat despre depășirea pragului de 2% în perspectivă și este o temă care se va mai discuta la următoarele summit-uri.

Cu privire la sesiunea dedicată misiunii NATO în Afghanistan: România va crește numărul de personal în Afghanistat de la 700 la peste 950 (militari, jandarmi și personal civil). „O creștere însemnată pentru România”, a afirmat președintele, „NATO nu este doar despre a primi securitate, ci și pentru a oferi securitate.” Acesta a afirmat că prezența noastră în Afghanistan este o prezență pe baza articolului 5 și că soldații noștri sunt apreciați în Afghanistan.

Întrebat despre conflictul SUA-Germania, Iohannis a asertat că nu există pericolul ruperii alianței și nu există un conflict. Din punctul de vedere al președintelui, Trump „a spus calm lucrurilor pe nume, așa cum este normal între prieteni și aliați.” 

Întrebat despre centrul de comandă, Iohannis a declarat că e mult de lucru, ofițerii de stat major alocându-se în baza unor discuții bilaterale; lucrurile sunt abia la început.

Cu privire la propunerea lui Donald Trump de a crește bugetele de apărare la 4% în viitor, Iohannis a afirmat că este o discuție care merită avută, mai ales având în vedere hipermilitarizarea Crimeei de către Rusia.

Președintele Iohannis a fost întrebat de ziariștii prezenți la conferință și despre atacul lui Liviu Dragnea de azi-noapte. Acesta a răs și a negat că ar fi implicat în condamnarea lui Dragnea sau că ar avea apucături dictatoriale. „Omul și-a luat o pălărie prea mare, nu face față. I s-au terminat argumentele politice și are o abordare inadecvată și îngrijorătoare.”

Întrebat dacă are se pregătește de suspendare de către alianța PSD-ALDE, Iohannis a răspuns cu un singur cuvânt: „obsesie”. În plus, acesta a negat că ar tergiversa proiectele coaliției de guvernare, ci doar își exercită atribuțiile constituționale deoarece „sub conducerea acestui Dragnea se legiferează prost.”

Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă