14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis, la întâlnirea cu preşedintele ucrainean

Iohannis, la întâlnirea cu preşedintele ucrainean

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a exprimat deschiderea pentru a avansa cooperarea dintre România şi Ucraina, inclusiv prin implicarea celor doi preşedinţi, subliniind necesitatea identificării rapide de soluţii la problemele care trenează pe agenda bilaterală.

În acest sens, preşedintele Iohannis a evidenţiat că este necesară remedierea corespunzătoare, prin găsirea de soluţii clare, funcţionale, pentru problemele provocate de Legea Educaţiei adoptată de Ucraina în septembrie 2017, care a afectat drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române în ceea ce priveşte asigurarea învăţământului în limba maternă, astfel încât nivelul şi calitatea învăţământului în limba română să nu fie diminuate.

Preşedintele Klaus Iohannis a evocat în acest context eforturile semnificative pe care statul român le depune pentru a asigura cele mai bune condiţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România, inclusiv cea ucraineană, ceea ce a determinat ca modelul românesc în acest domeniu să fie apreciat la nivel internaţional şi european, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei transmis, joi, de Agerpres.

Potrivit sursei citate, şeful statului a reiterat sprijinul constant al României pentru parcursul european al Ucrainei, precum şi pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat sprijinul consecvent al României pentru dialogul politic şi o cooperare practică aprofundată între Alianţa Nord-Atlantică şi Ucraina, exemplificând cu implementarea primei Faze a NATO Cyber Defence Trust, care a fost coordonat de ţara noastră.

Cei doi preşedinţi au convenit că este necesar ca România şi Ucraina să deruleze un dialog mai strâns pe teme de securitate regională, având loc un schimb de opinii privind evoluţiile relative la soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, inclusiv întâlnirea la nivel înalt a formatului “Normandia”, care este în curs de pregătire. În acest cadru, preşedintele Iohannis a salutat recentul schimb de prizonieri efectuat la 7 septembrie între Ucraina şi Federaţia Rusă.

Aceştia au discutat şi despre aspecte de securitate energetică, fiind reiterată opoziţia celor două state faţă de proiectul Nord Stream 2, context în care preşedintele Klaus Iohannis a menţionat eforturile depuse pe perioada preşedinţiei României la Consiliul UE pentru modificarea cu succes a Directivei europene în materie. La întâlnire a fost discutată şi importanţa stimulării relaţiilor economice dintre cele două ţări, preşedintele Zelenski încurajând investiţiile româneşti în ţara sa.

“Preşedintele Ucrainei a arătat că înţelege preocupările părţii române şi a transmis asigurări în direcţia identificării unei soluţii la problemele create de adoptarea Legii Educaţiei, astfel încât drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române de a învăţa în limba maternă să nu fie afectate. De asemenea, preşedintele Zelenski a mulţumit României pentru susţinerea sa pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, arată Administraţia Prezidenţială.

Cu această ocazie, Volodimir Zelenski i-a adresat lui Klaus Iohannis invitaţia de a efectua o vizită în Ucraina.

Întâlnirea dintre cei doi şefi de stat este prima de la alegerea lui Volodimir Zelenski preşedinte al Ucrainei.

Cele mai citite

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă