15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis, la întâlnirea cu preşedintele Sloveniei: Am avansat ideea extinderii UE în...

Iohannis, la întâlnirea cu preşedintele Sloveniei: Am avansat ideea extinderii UE în Balcani

„Am convenit că trebuie să stimulăm în continuare atât schimburile, cât şi investiţiile reciproce. Având în vedere faptul că România exercită Preşedinţia Consiliului UE, agenda europeană a ocupat un loc important în cadrul discuţiilor noastre. Am exprimat angajamentul faţă de o Uniune unită, mottou-ul Coeziunea o valoare europeană comună, reflectă puternic această viziune. Ne dorim ca reuniunea de la Sibiu să fie cadrul unei discuţii consensuale între statele membre care să genereze o viziune clară pentru agenda strategică a UE. Am discutat despre dosarele grele de pe agenda UE. O temă foarte importantă în acest context este migraţia şi eforturile României de a avansa în acest domeniu complicat. Am avansat ideea extinderii UE în Balcanii de Vest, conform îndeplinirii a statelor din regiune a criteriilor de aderare. Am spus că va prezenta una dintre priorităţilor noastre”, a afirmat Kaus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă, marţi la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Slovenia, Borut Pahor.

Şefului statului a reiterat faptul că cele două ţări îşi doresc ca Marea Britanie să începă o retragere ordonată din Uniunea Europeană.

„Am stabilit că această întâlnire va avea loc în luna iunie. Evident că vom sprijini organizarea Sumiitului celor Trei Mări în aşa fel încât să devină un format de refererinţă pentru dezvoltarea celor trei regiuni. Am discutat despre strategia în zona Mării Negre şi despre apărarea colectivă. O temă a fost Brexit. Aşteptăm rezultatele din Parlamentul britanic, dar tema va mai rămâne probabil o vreme foarte sus pe agendă. Amândoi ne dorim ca Brexit să înceapă printr-o retragere ordonată, asta însemnând prin aprobarea acordului care se votează şi aşteptăm cu mare interes rezultatul votului din această seară”, a adăugat Iohannis.

La rândul său, preşedintele sloven, Borut Pahor, a dat asigurări că va susţine România pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE.

„Slovenia şi România au relaţii economice politice şi de multe alte feluri care sunt foarte bune. Nu există subiecte care să necesite eforturi politice foarte intense sau subiecte delicate între noi. Putem spune că după preluarea oficială a Preşedinţiei Consiliului UE am avut ocazia să discut cu omologul meu chestiuni comune de pe agenda europeană. Disponibilitatea noastră de a face tot ce ne stă în putere pentru a ajuta România în aceste şase luni, pentru a realiza tot ce se poate realiza, pentru a menţine încrederea într-un viitor european comun. În repetate rânduri, în discuţiile cu preşedintele Iohannis, am menţionat care este opinia noastră şi faptul că uneori avem păreri diferite, nu înseamnă că nu putem ajunge la un consens în legătură cu subeictele menţionate.Mi-am exprimat convingerea că aceasta poate servi discuţiilor viitoare despre o constituţie europeană”, a declarat Borut Pahor.

Preşedintele Sloveniei a spus că doreşte ca UE să renască, în contextul în care în anumite ţări „este un vânt eurosceptic”.

„În aceste momente când doar puţin timp ne mai separă de alegerile europene, acest subiect este important de pus în discuţie, pentru că vedem că în anumite ţări este un vânt eurosceptic. De aceea doresc să văd o renaştere a UE pentru că astfel vom garanta prosperitatea şi bunăstarea copiilor noştri. I-am spus preşedintelui Iohannis că în ţara mea vom face tot posibilul ca sentimentul european să crească”, a explicat oficialul străin.

Preşdintele sloven a punctat că un subiect important în discuţiile purtate la Palatul Cotroceni cu Klaus Iohannis a fost „chestiunea Balcanilor de Vest”.

„Un alt subiect e chestiunea Balcanilor de Vest. Împreună cu preşedintele Croaţiei sunt co-preşedinţi ai iniţiativei de la Bârdo, care presupune o colaborare a statelor. Ne vom întâlni la Tirana. I-am cerut preeşedintelui Iohannis să urmărească îndeaproape pregătirile pentru această îtnrevedere, care va fi un motor de încredere şi speranţă că statele din Balcanii de Vest pot să rezolve mutle chestiuni bilaterale între ele însele, pentru a garant siguranţa în această parte a lumii.”, a spus Borut Pahor.

Oficialul străin a anunţat că, în Slovenia, la începutul lunii iunie, va fi organizată iniţiativa Celor Trei Mări.

„Pe de o parte ne gândim la lărgirea UE şi nu le putem refuza acestor state speranţă să poată adera la acest proiect european. Lucrurile ţin de capacitatea lor de a dezvolta aceste chestiuni la nivel bilateral, În Slovenia la începutul lunii iunie vom organiza iniţiativa Celor Trei Mări, vom avea înalţi reprezentanţi din partea SUA şi a Comisiei Europene. Vom face tot posibilul ca această intrevedere să fie un real succes. Preşedintele a vorbit şi despre parteneriatul estic. Realitatea prezentă nu se ridică la înălţimea aşteptărilor în opinia mea şi nu trebuie să predăm această responsabilitate altora, ci trebuie ca noi toţi care credem că astăzi UE e una puternică şi importantă pentru garantarea siguranţei noastre”, a conchis Borut Pahor.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă