11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis îi predă comanda lui Orban. Starea de urgență devine stare de...

Iohannis îi predă comanda lui Orban. Starea de urgență devine stare de alertă

După ședința desfășurată, luni, la Palatul Cotroceni, șeful statului a făcut un anunț îndelung așteptat. Preşedintele a confirmat că ultima zi a stării de urgență în România va fi cea de 14 mai. Imediat după aceea, chiar din ziua de 15 mai, în țară va fi instituită o stare de alertă, cu restricții ceva mai blânde decât până acum și cu repornirea unor activități economice și sociale.

“Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă”, a explicat șeful statului. Potrivit acestuia, starea de alertă trebuie să fie instituită întrucât “noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de Covid-19. Nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut şi suntem într-o normalitate. Din păcate, epidemia nu a trecut”.

Anunțul șefului statului intervine în momentul în care, la mijlocul zilei de luni, 4 mai, numărul de decese ale unor pacienți cu coronavirus a ajuns în România la 803, iar peste 13.000 de români erau confirmați ca fiind infectați cu coronavirus.

Potrivit specialiștilor, vârful pandemiei de coronavirus va fi atins în România foarte curând, adică până la data de 10 mai.

“În realitate, indiferent ce auziţi la televizor, nu ştie nimeni până când durează această epidemie şi depinde de noi dacă aici, la noi în România, o controlăm mai bine sau mai puţin bine. Eu îmi doresc foarte mult să o controlăm bine cu toţii împreună, asta însemnând să respectăm indicaţiile autorităţilor”, a avertizat, luni, președintele Iohannis.

Un fost președinte al CCR, Augustin Zegrean, declara, în acest context, că starea de alertă se va institui printr-o decizie a premierului – nu a șefului statului, cum a fost starea de urgență – astfel că Ludovic Orban primește, practic, de la Klaus Iohannis sarcina de a gestiona această criză sanitară și economico – socială, imediat după depășirea punctului ei maxim.

Tot potrivit fostului președinte al CCR, în momentul încetării stării de urgență, toate Ordonanțele militare emise pe timpul acesteia își pierd valabilitatea. În schimb, pe timpul stării de alertă pot fi emise Ordine de ministru, de către fiecare membru al Guvernului, dar aceste ordine au o putere mai mică decât Ordonanțele militare.

Luni, președintele Iohannis a lăsat să se înțeleagă că atenuarea restricțiilor, începând cu data de 15 mai, vine ca un bonus pentru faptul că populația a acceptat restricțiile de până acum.

“De 1 Mai am văzut cu toţii că lucrurile au stat destul de bine şi sunt foarte mulţumit de felul în care oamenii au reacţionat la apelul autorităţilor, au stat acasă şi chiar dacă a fost 1 Mai nu am avut încălcări semnificative ale regulilor. Lucrurile au decurs bine”, a apreciat șeful statului.

Iohannis a oferit câteva indicii despre cum va arăta starea de alertă, începând cu 15 mai. Astfel, se va permite circulație liberă în interiorul localităţilor, se vor deschide saloanele de frizerie – coafură, cabinetele stomatologice, muzeele, precum și bazele sportive rezervate sportivilor de performanţă. În spații închise va fi obligatorie masca de protecție. În afara localităților vor fi mai puține restricții de circulație și, printre altele, va fi permis mersul cu bicicleta, ca o activitate fizică individuală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă