4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis: Guvernul să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al...

Iohannis: Guvernul să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii

“Instituţii ale statului român nu au reuşit să îşi facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viaţă. E o realitate sumbră care nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancţionaţi, de la Interne, de la STS, din toate instituţiile care vor fi găsite vinovate de aceste tragedii, dar pedepsele oricât de severe nu aduc vieţile înapoi. E să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii”, a declarat Klaus Iohannis.

“Nu mă voi pronunţa asupra acestui caz până nu îl vom discuta în CSAT. Nu ar fi trebuie să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT. Resping abordarea politicianistă propusă de Guvern, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al acestor tragedii. Călcarea in picioare a legilor justiţiei, a codurilor, a fost şi este una ditre liniile directoare ale majorităţii parlamentare. Am auzit apelurile premierului de a nu politiza această situaţie. Ar fi un îndemn onest dacă ar veni de la oameni oneştii care caută deschişi şi sincer soluţii pentru rezolvatrea situaţie”, a mai spus acesta.

Şeful statului spune că va cere ministrului Justiţiei să analizeze legislaţia cu privire la percheziţii.

“Există soluţii. La CSAT voi cere premierului, ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să identifice soluţii concrete inclusiv de modificare a legilor şi procedurilor. S-a ajuns în situaţia în care colaborarea dintre poliţişti şi procurori se face deficitar, iar cel care suferă e cetăţeanul român. Dacă nu sunt instrumente pentru combaterea criminalităţii, acest lucru trebuie rezolvat rapid. Această nu scuză şi nici nu justifică atitudinea celor implicaţi. Voi cere ministrului Justiţiei să analizeze de urgenţă în ce măsură se impun modifică în privinţa percheziţiei, acţiunii când viaţa sau integritatea fizică a unui cetăţean e în pericol. Voi cere de asemenea în CSAT ministrului justiţiei să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenţei materiale a DIICOT, după modele occidentale, care instrumenează cazuri precum răpiri”, a firmat Iohannis.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului PSD-ALDE să anuleze modificările aduse legilor justiţiei în ultimii doi ani

“Statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani. Prima-legile justiţiei pe care am încercat să le amân, dar pe care nu am putut să le opresc în totalitate. Multe dintre ele au produs deja efecte, iar ele trebuie reparate. Cer Guvernului să ia măsuri acum, pentru că are pârghii dacă are o minină decenţă. Le mai cer abrogarea modificărilor legilor justiţiei şi codurilor penale”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele spune că dacă nu va acţiona actuala guvernare, atunci va crea o majoritate care să facă asta.

“E un pas obligatoriu pe care nu îl cerem doar noi, Comsiia de la Veneţia, îl cer românii afectaţi de incompetenţa şi corupţia PSD. Dacă nu o vor face, vă promit că voi strânge o nouă majoritate care va face asta şi care nu se va opri numai la acest lucru, ci va întări statul”, a mai spus preşedintele.

 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă