13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis despre OUG privind contestaţia în anulare

Iohannis despre OUG privind contestaţia în anulare

“Nu ştim exact ce-şi imaginează ministrul Justiţiei să scrie în acestă ordonanţă. Chestiunea este cras neconstituţională. Există un principiu pe care se bazează toată construcţia statului de drept, acela că o lege ooate să acţioneze numai pentru viitor. Pe scurt, PSD încearcă ceea ce a tot încercat de când este la putere:  să caute soluţii pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu preşedintele lor de partid.

Conform preşedintelui, faptul că se vehiculează în public astfel de idei araată că social-democraţilor “nu le pasă de români”, ci caută soluţii pentru tot felul de poiticienil cu probleme penale.

“Am încă speranţa că înclusiv ministrul Justiţiei va mai citi un pic de Constituţie şi legislaţie şi va renunţa la un stfel de demers”, a declarat preşedntele, citat de News.ro.

Şeful statului a afirmat că există “o îngrijorare generală” la nivelul UE în legătură cu situaţia statului de drept în România.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de complete nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.

“Contestaţia în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi de complete nelegal constituite”, a precizat ministrul Justiţiei, subliniind însă că “atenţia ar trebui să se îndrepte cel puţijm în egală măsură şi  spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut,  nerespectând prevederile imperative ale legii şi am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele  de cinci judecători au fost  nelegal constituite”.

“La Ministerul Justiţiei avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o astfel de OUG”, a afirmat Toader, explicând că, pentru a fi adoptată, va respecta normele de tehică legislativă privind tarnsparenţa decizională, solicitarea avizului Consiliului Legislativ şi a avizului CSM, funcţie de care se va decide conţinutul final al proiectului de act normativ.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă