Klaus Iohannis (Foto: Arhivă)

Iohannis cere reexaminarea Legii ANI pe motiv că acordă clemenţă parlamentarilor

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii pentru completarea Legii nr. 176/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

14.03.2018 - 18:05

Legea contestată de şeful statului se referă la completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, la modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi la modificarea şi completarea altor acte normative.

"Intervenţia legislativă supusă reexaminării vizează, în realitate, o măsură de clemenţă acordată parlamentarilor, prin care se şterg pentru viitor efectele unei interdicţii generate de încălcarea normelor privind conflictul de interese. Motivaţia acestei "reforme" în materie de integritate nu se poate limita însă la un simplu exerciţiu formal de justificare a nevoii sociale prin prisma aparenţei de neclaritate a normelor aplicate conflictului de interese, cu atât mai mult cu cât Legea nr. 219/2013 nu a făcut altceva decât să consolideze nevoia socială de a sancţiona conduita necorespunzătoare a senatorului sau deputatului, nevoie socială materializată, de altfel, în legislaţia anterioară, încă din anul 2003 şi afirmată în mod constant în jurisprudenţa constituţională'', se arată în cererea de reexaminare transmisă de preşedintele Iohannis.

Comentarii