Foto: Arhivă

Iohannis a sesizat CCR, pe motiv că Parlamentul a stabilit "în mod discreţionar" data alegerilor

Preşedintele Iohannis a trimis Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, la finalul acestui an.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 17.08.2020 - 17:08

"Se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competenţa stabilirii datei alegerilor, contrar normelor constituţionale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data alegerilor parlamentare. Mai mult, în actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileşte data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situaţia în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenţă prevăzută de art. 93 din Constituţie", menționează textul sesizării pe care preşedintele Klaus Iohannis a trimis-o, luni, către Curtea Constituţională a României (CCR).

"Ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutin - ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite - ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic", susține documentul depus de șeful statului la CCR.

Șeful statului critică nu doar timpul prea scurt între modificarea datei alegerilor și această dată, cât și faptul că nu Parlamentul, ci Guvernul trebuia să se ocupe de acest subiect.

"Conform legislaţiei în vigoare, Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor", precizează sesizarea depusă de președintele Iohannis la CCR.

Comentarii