Ioan Vida, fostul presedinte al CCR, despre Laura Codruța Kovesi: Presedintele, obligat să o revoce

Fostul presedinte al CCR Ioan Vida da verdictul: "Presedintele are obligatia de a o revoca pe Kovesi, asa cum a propus ministrul Justitiei... Cand s-a facut Constitutia, din care eu am scris o parte buna, s-au stabilit competentele.”

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 23.02.2018 - 20:58

„Presedintele trebuie sa tina seama de ce spune Guvernul. Este penibil faptul ca presedintele se pronunta inainte de a citi Raportul", a declarat Ioan Vida.

Fara a face alte comentarii, prezentam in continuare declaratia fostului presedinte al Curtii Constitutionale, profesorul Ioan Vida, acordata in exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro:

"Este corecta pozitia dumneavoastra! Atunci cand s-a facut Constitutia asta, din care eu am scris o parte buna, s-au stabilit competentele legate. Aceste competente legate inseamna atunci cand un ministru propune ceva, iar presedintele nu face decat sa confirme, sa ii dea putere acelei decizii.

In Romania nu s-a inteles ca in Constitutia noastra exista competente legate.

Presedintele nu are ce sa faca in aceste chestiuni. La noi s-a inteles ca presedintele este un fel de Ceausescu, ori nu e asa. Presedintele trebuie sa tina seama de ce spune Guvernul, pentru ca Guvernul este emanatia poporului.

Presedintele doar confirma numirea sau revocarea propusa de Parlament, de Guvern sau de ministru. In Constitutie se spune ca presedintele are o competenta delegata, legata de ceea ce i se spune.

Oamenii trebuie sa inteleaga ca in acest moment presedintele Romaniei are obligatia de a o revoca din functie pe Laura Kovesi, asa cum a propus ministrul Justitiei.

Este penibil faptul ca presedintele Romaniei se pronunta inainte de a citi Raportul. Dupa 20 de puncte de vedere corecte... Eu nu am vazut Raportul, dar am vazut ce a spus ministrului Justitiei, iar ceea ce a spus dansul este perfect."

Comentarii