14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăÎntrebarea la care Viorica Dăncilă nu a răspuns. Misterul din jurul Catedralei...

Întrebarea la care Viorica Dăncilă nu a răspuns. Misterul din jurul Catedralei Mântuirii Neamului

La opt luni de la momentul înregistrării, nimeni nu a răspuns, deși legal trebuia să primească răspunsul în 30 de zile.

„Patriarhia a cheltuit până acum peste 150 de milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului, care poate găzdui 5000 de persoane, un număr destul de mic pentru banii care s-au alocat acestei construcții. Mulți cetățeni m-au întrebat care au fost sursele de finanțare, cu câți bani au contribuit firmele provate și cetățenii, respectiv alte donații și sponsorizări din străinătate. Nu am avut acces la astfel de informații până acum, nici nu au fost făcute publice rapoartele cu privire la acest aspect, astfel încât nu am putut să le răspund”, s-a plâns Șovăială, potrivit site-ului „turnulsfatului.ro”. 

Concret, liberalul a cerut să i se pună la dispoziție lista cu toate sursele de finanțare, cu indicarea sumelor pentru construirea edificiului și lista plăților efectuate pentru Catedrală, cu indicarea sumei și a destinației exacte pentru fiecare plată în parte.

„Am rugămintea să colaborați cu Secretariatul de Stat pentru Culte care este în subordinea dumneavoastră pentru a-mi oferi cât mai multe detalii și mai corect cu putință”, a cerut Șovăială, fără să primească vreun răspuns.

Estimare: 121 de milioane de euro doar de la stat

Biserica Ortodoxă susţine, într-un răspuns pentru Mediafax, că s-au cheltuit la Catedrala Neamului, până în noiembrie 2018, 110 milioane de euro cu TVA şi că 75% sunt bani publici.

Asta înseamnă că, după numărătoarea Bisericii, banii publici sunt vreo 83 de milioane de euro. Calculele realizate de site-ul „Să fie lumină”, realizate pe filiera banilor publici daţi de Guvern, Primăria Capitalei şi primăriile sectoarelor 1, 2, 3, 5 şi 6, arată că suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu depăşeşte pragul de 121 de milioane de euro.

Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 şi 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă