2.6 C
Bucharest
Sunday, 26 November 2023
HomePoliticăInstitutul Revoluției continuă să funcționeze. Desființarea lui ar fi neconstituțională

Institutul Revoluției continuă să funcționeze. Desființarea lui ar fi neconstituțională

Magistrații Curții Constituționale a României (CCR) au admis o obiecție de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori ai PSD și au stabilit, pe această cale, că desființarea Institutului Revoluției Române ar fi neconstituțională.

Decizia CCR pe acest subiect a fost luată miercuri, 24 martie 2021, anunță un comunicat de presă al CCR.

Magistrații CCR au stabilit că atât Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 91 / 2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD) cât și Legea care aprobase această Ordonanță “sunt neconstituționale în ansamblul lor”. Procesul de desființare a IRRD fusese inițiat de guvernul PNL, dar PSD a spus că se va opune acestui demers.

Institutul Revoluției funcționează în subordinea Parlamentului României. Una dintre instituțiile care au criticat funcționarea IRRD a fost Societatea Timișoara, potrivit căreia “conducătorii acestui Institut, aflat în subordinea Parlamentului României, sunt personaje vinovate de represiunile din Decembrie 1989 și de uciderea a sute de revoluționari”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Formația lui Andrei Rațiu, o nouă victimă de lux în La Liga

Rayo Vallecano a remizat cu FC Barcelona, scor 1-1, în etapa a 14-a din La Liga, după ce în urmă cu două etape o...
00:00:57

VIDEO. Emoționant! O fetiță de nouă ani eliberată de Hamas se reîntâlnește cu tatăl său

Emily Hand, o fetiță irlandezo-israeliană în vârstă de nouă ani, s-a reîntâlnit cu tatăl ei după ce militanții Hamas au eliberat al doilea lot...

Cursuri suspendate din cauza viscolului! Elevii din cinci județe nu merg mâine la școală

Ministerul Educației a anunțat că activitatea didactică va fi suspendată luni în judeţele Brăila, Constanţa, Călăraşi, Galaţi şi Tulcea din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă