15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportZeci de morti in metroul groazei

Zeci de morti in metroul groazei

Cel putin 34 de persoane au murit si peste 20 au fost ranite, unele foarte grav, ieri, la Valencia, in urma deraierii si rasturnarii a doua vagoane dintr-o garnitura de metrou. Gravul incident s-a produs pe linia 1 a retelei de metrou, intre statiile Plaza de Espa–a (Piata Spaniei) si Jesus, in centrul orasului, la ora locala 13.00.
Echipaje ale serviciilor medicale de urgenta, ale politiei si ale genistilor au sosit imediat in zona. Aproximativ 150 de persoane au fost evacutate si a fost instituit un perimetru de securitate. Ranitii au primit ingrijiri intr-un spital de campanie sau au fost transportati la spitalele din apropiere. Cadavrele au fost duse la morga, identificarea fiind in curs.
Traficul pe liniile 1 si 2 ale metroului a fost intrerupt, ca si alimentarea cu energie electrica, pentru a se permite interventia echipelor de salvare. Mai multi raniti au fost prinsi in ramasitele vagoanelor avariate.
Desi nici o ipoteza nu a fost exclusa, cea a unui accident era favorizata ieri de autoritati si experti.
Subprefectul Comunitatii Valencia, Luis Felipe Mart’nez, citat de cotidianul spaniol “El Mundo” si de agentii de presa, a declarat ca este vorba despre “un accident nefericit”, avand drept cauze, potrivit primelor constatari, excesul de viteza si ruperea unei roti. Alte surse au relatat ca o bucata din peretele sau din tavanul galeriei de metrou s-a prabusit peste vagoane.
Un martor, un pasager care astepta in statia de metrou Jesus, a declarat insa pentru ABC ca a auzit un zgomot puternic si a vazut si “o lumina”, dupa care “oamenii au inceput sa fuga spre iesire”.
Incidentul a avut loc cu doar cateva zile inainte de vizita la Valencia a Papei Benedict al XVI-lea, care este asteptat aici la inchiderea Intalnirii Mondiale a Familiilor, eveniment ce se desfasoara intre 1 si 9 iulie si care a atras in al treilea oras ca marime al Spaniei sute de mii de pelerini.
Dupa atentatele de la Madrid si Londra, incidentele din retelele de metrou provoaca cu atat mai mult groaza si temeri.
Ipoteza unui atentat a fost “inlaturata complet”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului spaniol de Interne.


Solidaritate

Regele Spaniei, Juan Carlos, i-a telefonat presedintelui Comunitatii Valencia, Francisco Camps, exprimandu-si profunda durere. Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a luat in calcul ideea intreruperii vizitei oficiale in India, prevazuta sa se incheie miercuri. El i-a telefonat presedintelui Comunitatii Valencia si a transmis o telegrama de condoleante primarului orasului. Papa Benedict al XVI-lea, asteptat la Valencia in ziua de 8 iulie, i-a incredintat lui Dumnezeu sufletele mortilor si s-a rugat pentru raniti in capela sa privata. Sanctitatea Sa i-a transmis o telegrama de condoleante arhiepiscopului de Valencia.

Ambasada Romaniei in Spania: Identificarea victimelor va dura

La cateva ore dupa producerea tragediei de la Valencia, Ambasada Romaniei la Madrid si Consulatul Roman de la Barcelona nu detineau informatii despre eventuali cetateni romani implicati in accident.
La Valencia, operatiunile de salvare a persoanelor inca ramase captive in garnitura de metrou au continuat pe tot parcursul dupa-amiezii, de asemenea si cele de recuperare a victimelor accidentului. Identificarea trupurilor neinsufletite era asteptata sa inceapa cel mai devreme in cursul noptii sau in cursul zilei de astazi, ne-a precizat personalul diplomatic roman de la Madrid, aflat in legatura cu autoritatile locale de la Valencia.
Din fericire, nici una din misiunile diplomatice ale Romaniei in Spania nu primise, la cateva ore dupa producerea accidentului, semnalari in legatura cu o eventuala implicare a unor cetateni romani.

Ianuarie 2005, Madrid: Un tren cu pasageri a intrat intr-unul gol, in statia Atocha. Aproximativ 20 de persoane au fost ranite usor.
Martie 2004: Bombe plasate in trenuri de pasageri din Madrid au ucis 191 de oameni.
Iunie 2003: 19 persoane au murit si 48 au fost ranite in coliziunea dintre un tren de pasageri si unul de marfa, langa statia din orasul Chincilla.

Principalele accidente feroviare din Europa

Februarie 1990, Germania: 16 persoane au murit in coliziunea a doua trenuri, la Ruesselsheim, in apropiere de Frankfurt.
Octombrie 1991, Franta: Un tren care circula intre Nisa si Paris s-a ciocnit cu un tren de marfa in statia Melun (langa Paris). 16 persoane au murit.
Noiembrie 1992, Germania: Un tren de pasageri s-a ciocnit cu un tren gol, pe linia ferata dintre Frankfurt si Hamburg. S-au inregistrat zece morti.
August 1993, Spania: 12 persoane au murit in ciocnirea unui tren de pasageri cu unul de marfa, intr-un tunel din Vega de Anzo (Asturias).
Martie 1997, Spania: Un tren a deraiat la Pamplona. 28 de persoane au murit si 94 au fost ranite.
Iunie 1998, Germania: 101 persoane au murit in urma deraierii unui tren la Eschede.
Octombrie 1999, Marea Britanie: 31 de morti in gara londoneza Paddington, in urma coliziunii a doua trenuri.
Noiembrie 2000, Austria: Un funicular care transporta schiori a fost prins intr-un incendiu intr-un tunel. Au murit 155 de oameni.
Februarie 2001, Marea Britanie: 10 morti si zeci de raniti in coliziunea dintre un tren si un autoturism, in Yorkshire.
Mai 2003, Ungaria: 34 de morti in ciocnirea dintre un tren de pe ruta Budapesta-Nagykanisza si un autoturism, la o trecere de nivel de langa Siofok.
Ianuarie 2005, Italia: 17 morti la ciocnirea unui tren de pasageri cu unul de marfa, la Bologna.
Ianuarie 2006, Muntenegru: 44 de morti si aproape 200 de raniti in deraierea unui tren, langa Podgorita.

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă