12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportVremea lui Lache si Palache

Vremea lui Lache si Palache

Cand Adriean Videanu a lansat ideea obligativitatii tuturor cetatenilor Romaniei de a intocmi si depune DECLARATIA DE (NE)AVERE, am avut mari rezerve in eficienta acestei masuri. In primul rand, nu am vazut necesitatea acesteia pentru marile segmente ale populatiei Romaniei: pensionarii, taranii si bolnavii spitalizati sau asistati in diverse azile. Isi inchipuie cineva ridicolul situatiei create de obligativitatea declaratiei de avere in cazul unor bolnavi muribunzi sau carora li se scurge saliva din gura? In afara de acest aspect, imi faceam probleme mai mult de nestiinta babei-Rada de la Ciorogarla: va sti ea sa completeze corect declaratia? Nu cumva daca va gresi, saracuta, va face cunostinta cu Parchetul pentru fals in declaratii? Pana la urma, in mod corect, s-a convenit ca numai demnitarii si cei cu functii publice sa purceada la declararea averilor. In mod neasteptat, ridicolul a venit tocmai de la personalitatile marcante ale vietii noastre publice: un prim-ministru a uitat sa-si declare firmele unde este actionar, iar altul a declarat ca are si el niste tablouri in valoare de 17 mii de lei! Lache si Palache!
Alt mare demnitar asupra caruia exista suspiciuni legate de averea-i uriasa a declarat ca aceasta este rezultatul stransurii de… 50 de ani! Avand in vedere ca personajul cu pricina are 49 de ani, tragem concluzia ca acesta se ocupa de afaceri inca din stadiul embrionar. Chiar si copilaria i-a fost sub zodia banilor: probabil juca turca pe bani sau, pur si simplu, barbut. Asta, bineinteles daca nu cumva din copilarie a fost un experimentat ilegalist, si deci, minor fiind, a fost angajat la vreo intreprindere de stat.
Evidenta discrepanta dintre averea declarata si munca desfasurata, la semnalele presei, ar fi trebuit sa duca la o ancheta foarte serioasa, iar rezultatele sa fie facute publice. Asta inseamna transparenta! Acesta este adevaratul spirit al legii! In caz contrar, declaratiile de avere nu pot avea nici un rol decat poate de… hartie igienica. Nu stiu cum se face, dar la noi lucruri foarte importante, cum este si acesta al declaratiilor de avere, printr-o nepasare si lipsa de reactie a organelor statului, devin lipsite de relevanta si cad in derizoriu. Ca sa fie din nou ridicate la rangul initial, trebuie sa se intample ceva extraordinar! Ceva gen Omar Hayssam! Ani de zile a urlat presa despre afacerile necurate ale lui Omar Hayssam si prieteniile acestuia cu greii PSD, dar nimeni nu s-a sinchisit: arabul sedea pe cai mari si deseori facea parte din suita prezidentiala!
Serviciile specializate in operatiuni de securitate si strategie nationala sesizau anumite nereguli, dar… tot ele infirmau! Tot timpul s-a jucat un ping-pong intre Lache si Palache. De data aceasta, acestia fiind mari odinioara “safi” pe la Interne si Presedintie. Admitand ca activitatile teroriste si evazioniste ale romano-sirianului au fost aduse la cunostinta mai-marilor zilei, ne intrebam: oare acestia nu trebuie sa raspunda inclusiv cu cazari la Jilava sau Rahova?
Cu buna stiinta l-au lasat pe Omar & comp. sa-si faca toate numerele? A fost un fraier Omar Hayssam ca nu a pus la cale arestarea lui Iliescu sau a lui Adrian Nastase!
Asa cum a reusit sa insele “vigilenta” serviciilor secrete si mai ales a organelor fiscale si de politie, pozand in “investitor strategic”, dar cu mari tepe trase bugetului de stat, sunt sigur ca macar pentru cateva zile, reusea sa puna pe burta si cu pistoalele la cap cativa Lache sau Palache ai Romaniei! Nu si-a propus, ca sigur reusea!
Acum ar fi interesant de aflat raspunsurile la urmatoarele intrebari:
– Ce si cand au informat serviciile secrete despre activitatile ilegale ale lui Omar Hayssam?
– Cine este ilustrul personaj care a nesocotit rapoartele acestor servicii? In ce scop a facut aceasta? Nu cumva este o relatie de complicitate? Care este averea teroristului? Pe cine a sponsorizat si cu ce sume in ultimii cinci ani?
– Ce repercusiuni va avea arestarea acestuia pentru organele fiscale care nu si-au facut timp sa-l controleze si sa-l execute silit?
Daca nici dupa acest eveniment nu vor intra la puscarie alde LACHE si PALACHE platiti ca mari generali si functionari ai statului, sa nu ne miram daca Europa ne va arata cu degetul si ne va pune la zidul plangerii!

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă