15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportVotul uninominal, de-abia la toamna

Votul uninominal, de-abia la toamna

La finalul consultarilor de miercuri seara cu partidele parlamentare, premierul Calin Popescu Tariceanu a avansat varianta potrivit careia s-ar putea organiza o sesiune extraordinara la Senat, inaintea sesiunii ordinare, pentru adoptarea proiectului de lege privind introducerea votului uninominal. Mai mult, seful Executivului a dat asigurari ca membrii Comisiei parlamentare de cod electoral se vor mobiliza inca de a doua zi pentru a analiza proiectele existente si pentru a conveni asupra unei variante unanim acceptate. "Am convenit ca de maine (ieri – n.r.) Comisia parlamentara sa inceapa sa functioneze si sa analizeze proiectele care sunt in acest moment depuse la Parlament. (…) si nu numai atat, din discutiile pe care le-am avut s-a degajat posibilitatea ca aceasta comisie sa lucreze pe toata durata vacantei parlamentare, iar inainte de sesiunea din toamna (…) sa se organizeze o sesiune extraordinara, in care prima Camera sa aprobe deja proiectul de lege privind votul uninominal", a declarat Tariceanu. Cu alte cuvinte, senatorii ar urma sa fie convocati din vacanta pe la sfarsitul lui august, deputatii ar prelua proiectul prin septembrie, iar adoptarea s-ar putea produce la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie. In cel mai bun caz, dat fiind ca de entuziasmul premierului nu s-au molipsit si parlamentarii. Alesii au plecat in teritoriu, mai ales ca de la conducerea Comisiei de cod electoral nu a venit nici o convocare la sedinta. "N-am primit nici o convocare si am fost toata dimineata in Parlament", ne-a declarat senatorul PSD Ion Chelaru, membru al Comisiei speciale.
Nu este insa pentru prima data, in istoria de luni bune a subiectului vot uninominal, cand seful Executivului avanseaza termene precise, iar acestea se dovedesc apoi mult prea optimiste. Ultimul termen inaintat – dupa discutiile avute de premierul Tariceanu cu presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, la inceputul lunii mai – a fost sfarsitul actualei sesiuni parlamentare. Adica, proiectul ar fi trebuit sa fie adoptat de ambele Camere pana la sfarsitul saptamanii urmatoare…

Declaratii contradictorii
Decisi sa impinga de la spate votul uninominal pentru a-si imbunatati imaginea si pentru a nu-i lasa presedintelui Basescu loc pentru organizarea unui referendum pe aceasta tema, liberalii au iesit in ultimele doua zile cu diferite declaratii: ba ca strang semnaturi, ba ca Executivul isi va asuma raspunderea pe acest proiect.
Ideea semnaturilor a venit chiar de la presedintele Comisiei de cod electoral, Mihai Voicu. "PNL, consecvent cu principiul introducerii votului uninominal, a demarat procedura de strangere a semnaturilor parlamentarilor PNL, care sustin acest proiect in calitate de initiatori. Dorim sa depunem acest proiect de lege la Senat la inceputul saptamanii viitoare", a supralicitat Voicu. Declaratia liderului PNL survenea insa uneia apartinand presedintelui PD, Emil Boc: "Cerem PNL si PSD sa-si asume acest proiect si sa il promoveze in regim de urgenta". Tot Boc le-a amintit liberalilor ca, in caz contrar, presedintele Basescu va trebui sa convoace un referendum national pe tema votului uninominal.
In paralel cu strangerea de semnaturi de la parlamentarii liberali, PNL intentioneaza sa stranga semnaturi si de la populatie. Ca o contrareplica la posibilul referendum al lui Basescu. Iar ca masura de siguranta a fost avansata posibilitatea asumarii raspunderii. "Daca acest proiect de lege nu va fi aprobat intr-un termen rezonabil, cred ca vom avea o discutie in Biroul Politic Central al partidului, pentru ca Guvernul Tariceanu sa-si asume raspunderea in Parlament pentru votul uninominal, mai ales daca vom avea sprijinul populatiei", a anuntat secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu.
Dupa care s-a batut iar in retragere, in conditiile in care varianta asumarii raspunderii nu este agreata de partidele politice, care nu-si pot impune astfel modificarile dorite. "De aceea s-a si convenit la Guvern ca aceasta comisie sa lucreze intreaga vara, la foc continuu, sa adune amendamentele si sa realizeze un proiect de lege care sa fie agreat de toate partidele politice", a precizat deputatul PC Daniela Popa.

"Nu ne-am intrunit de luni bune"
Neconcordante apar si in declaratiile membrilor Comisiei de cod electoral. Social-democratii spun ca forma finala a proiectului de lege privind votul uninominal este aproape finalizata, mai raman doar cateva modificari de operat. Varianta aceasta nu este insa sustinuta de declaratia secretarului Comisiei de cod electoral, senatorul PRM Verginia Vedinas. "Cu toata franchetea va spun ca noi, la Comisia de cod electoral, nu ne-am mai intalnit de cateva luni bune, iar discutia pe care am auzit-o despre terminarea proiectului este o aberatie", ne-a precizat Vedinas.
 
Inflatie de proiecte
Se poate vorbi insa de o adevarata inflatie de proiecte de lege ajunse in mapele membrilor comisiei: 18 proiecte pe tema alegerilor parlamentare, doua propuneri de modificare a Legii privind finantarea partidelor politice si doua propuneri privind organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente.

JUSTIFICARE
» Tariceanu invoca motiunile
Potrivit premierului, printre motivele intarzierii adoptarii proiectului se numara si motiunile simple depuse in avalansa de PSD si PD. "Este o intrecere la depuneri de motiune, dar la acest subiect (votul uninominal – n.r.) partidele nu s-au concentrat suficient", a apreciat Tariceanu.
Membrii Comisiei de cod electoral au tot invocat alte motive. Dupa avertismentul organizarii unui referendum venit de la presedintele Basescu, parlamentarii au acuzat ca altele sunt prioritatile si au dat drept exemplu trei ordonante de urgenta ale Guvernului referitoare la alegerile pentru PE. Apoi, liberalii au spus ca democratii sustin doar verbal uninominalul, neprezentandu-se la sedinte de multa vreme. Pedistii au replicat ca  nu au fost convocati.

PROIECT
» Dezbateri
Proiectul discutat de parlamentari, elaborat impreuna cu Asociatia Pro Democratia, prevede
un vot uninominal mixt cu compensare pentru Senat si pentru Camera Deputatilor. Cu alte cuvinte, jumatate din mandate vor fi castigate
in mod direct, iar jumatate se repartizeaza la nivelul circumscriptiei electorale. Totodata, va fi modificata norma de reprezentare, ceea ce va atrage
dupa sine scaderea numarului de parlamentari: 306 deputati, in loc de 332, si 124 de senatori,
in loc de 137.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă