10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportVosganian: O eventuala motiune de cenzura a PSD ar ajuta doar presedintelui...

Vosganian: O eventuala motiune de cenzura a PSD ar ajuta doar presedintelui Basescu

Introducerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului de catre PSD nu ar avea fundament in realitatile economice si ar fi benefica doar presedintelui Traian Basescu, aflat pe o panta descendenta, a declarat, joi, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian (PNL).

"Ar fi pentru a doua oara cand un act politic, dupa referendum, ar ajuta presedintele Romaniei, care si acum, ca si atunci, este pe o panta descendenta", a afirmat Vosganian intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax.

Vosganian a aratat ca indiferent de posibilele scenarii, daca o motiune de cenzura este adoptata de Parlament, bugetul pentru anul 2008 nu va putea fi aprobat inainte de ianuarie-februarie 2007.

In aceste conditii, Vosganian sustine ca nu se va respecta decizia de majorare a pensiilor la 1 ianuarie si sunt in pericol o serie de alte investitii, printre care si marile proiecte de infrastructura.

El a adaugat ca in absenta unui buget aprobat de Parlament, ar fi aplicate nivelele de cheltuieli stabilite pentru 2007.

In acelasi timp, Vosganian a reamintit ca dupa intrarea in UE, Romania si-a asumat anumite obligatii de raportare catre autoritatile de la Bruxelles si de asemenea trebuie sa asigure fondurile de cofinantare a proiectelor care utilizeaza bani europeni.

Motivele invocate de PSD pentru motiunea de cenzura, respectiv reflectarea cresterii economice in veniturile populatiei si absorbtia fondurilor europene, sunt false probleme si arata necunoasterea fenomenelor economice, sustine Vosganian.

Oficialul a aratat ca in doi ani si jumatate de guvernare a fost depasita proiectia de crestere salariala prevazuta in programul din 2004, in timp ce pensiile s-au dublat la nivel nominal si au avut o crestere reala cu 65%.

"Aceasta prima posibila cale de atac este nerelevanta si nu ia in calcul realitatile economice. Obiectul acestei actiuni politice este cu totul altul si nu va avea ca efect decat nerealizarea majorarii pensiilor", a spus Vosganian.

In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, ministrul Economiei si Finantelor a aratat ca, potrivit Comisiei Europene, Romania a avut cel mai rapid ritm de parcurgere a etapelor obligatorii si se plaseaza pe locul al doilea in Uniunea Europeana ca numar de programe operationale aprobate.

Si in acest caz, Vosganian reclama necunoasterea mecanismelor de absorbtie a fondurilor europene. El a dat ca exemplu tarilor intrate in Uniunea Europeana in 2004, care in primul an dupa aderare au avut un grad mediu de absorbtie de numai 1,2%, iar in cazul statelor mai mari, precum Polonia, acesta a fost de 0,02%.

"Abia dupa trei ani se pot face prime judecati privind performanta in absorbtia fondurilor europene. Slovenia, care in primul an nu a atras niciun euro, are acum cel mai mare grad de absorbtie dintre toate tarile care au aderat in primul val", a mentionat Vosganian.

Pe de alta parte, el a aratat ca Executivul a luat doua masuri pentru pregatirea derularii programelor finantate din fonduri structurale si de coeziune. Astfel, au fost utilizate fonduri PHARE si SAPARD pentru initierea unor proiecte de infrastructura care se vor califica pentru finantare din fonduri postaderare.

Vosganian s-a aratat optimist in privinta nivelului de absorbtie, bazandu-se pe faptul ca exista foarte multe proiecte pregatite pentru aplicare. El a afirmat ca pentru mediu sunt deja elaborate proiecte de peste un miliard de euro, iar la Programul de Dezvoltare Regionala valoarea proiectelor depaseste jumatate de miliard de euro.

Potrivit lui Vosganian, pana la 21 septembrie vor fi incheiate atat ghidurile de aplicare, cat si criteriile finale ce trebuie indeplinite, iar dupa aceasta data proiectele vor merge spre aprobare.

Vosganian a conchis ca motivele invocate de Partidul Social Democrat vor sa acopere intentii de alta natura cu "false probleme economice".

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă